La tribuna

Llegir o no llegir

Hi ha gent que no ha llegit mai cap llibre. “Ni falta que ens fa”, diuen

Creat:

Actualitzat:

Aquesta és la qüestió. Hi ha gent que no ha llegit mai cap llibre. “Ni falta que ens fa”, diuen, i, amb això estic d’acord, si no volen llegir que no ho facin. No els fa cap falta.

Hi ha famílies, pares, que tenen el costum de llegir sovint, i, tot i així, a pesar que han crescut en un ambient literari, el fills no llegeixen. No els interessa i veure els pares entregats a la lectura els sembla cosa de vells. Òbviament, també succeeix el contrari. A famílies on els pares es passen la vida mirant programes i sèries de televisió, surten fills que no hi estan gens interessats, fugen de la pantalla gran i es refugien en el món dels llibres, potser per allò que anem a buscar el contrari del que veiem o del que volen els nostres pares.

Amb les xarxes socials passa una mica el mateix. Sembla que no hi hagi espais per als llibres i, en canvi, n’hi ha molts. Tot és qüestió de trobar, si t’agraden els llibres, el filó o la mina d’or.

A Instagram hi ha casos excepcionals com els del bootokers, persones que des de TikTok o Instagram fomenten la lectura, i a diferència del que pugui semblar o es pugui esperar, tenen un bon grapat de seguidors.

Fa uns dies La Vanguardia parlava del cas de Patricia Fernández, que a la seva pàgina de TikTok té 350.000 seguidors i 7,5 milions de like / m’agrada. Tota una sorpresa; els recomano que li donin una ullada. No sé si els agradarà o no, però té una gràcia especial que estic segur que enganxa molta gent jove i de pas aconsegueix nous lectors. No parla dels llibres amb seriositat, sinó amb contínues referències al món actual, sempre intentant despertar la curiositat respecte als llibres que promociona; també és capaç de recitar un poema de García Lorca amb una naturalitat que t’atrapa.

Una última referència quant al mon dels llibres. Fa cosa d’uns anys es veien molts llibres electrònics. Ara sembla que van a la baixa i que el llibre físic segueix mantenint-se amb plena forma. Segur que l’electrònic acabarà guanyant terreny, però tinc la impressió que amb els llibres passarà el mateix que va succeir amb la ràdio quan va aparèixer la televisió. Tothom pensava que les emissions de ràdio tenien els dies comptats i, ja ho veuen, segueix més viva que mai. Així que llarga vida al llibre físic, i a les persones que des de les xarxes ens inviten a llegir.

tracking