Creat:

Actualitzat:

Alguns països europeus com Portugal, Irlanda, Grècia i Malta han eliminat o endurit els permisos de residència anomenats Golden visa, atorgats a milionaris estrangers a canvi d’importants inversions econòmiques. Espanya instaurava aquest mecanisme l’any 2013, per intentar pal·liar la crisi del sector immobiliari, mentre que Portugal ho feia un any abans. La Comissió Europea i el Parlament Europeu han expressat, en reiterades ocasions, la preocupació per la falta d’un control adequat en la concessió dels visats de residència i alguns organismes com Transparència Internacional veuen riscos de blanqueig.

Per fomentar el creixement econòmic, Andorra s’obria a la inversió estrangera, l’any 2012, flexibilitzant els requisits per adquirir béns immobles, tant pels estrangers residents com pels no residents. Es va eliminar la limitació existent per als estrangers i es va autoritzar l’adquisició de propietats immobiliàries a persones físiques i jurídiques no residents al país, prèvia autorització del Govern. El valor acumulat per la inversió estrangera dels no residents en immobles, en el període 2015-2021, ha estat de 754 milions d’euros, amb 3.239 operacions realitzades, mentre que el valor acumulat des de l’obertura fins al 2021 s’acosta als 950 milions. Segons el departament d’Estadística, l’any 2021 es feien mig miler d’operacions per un import de 177 milions, arribant a una inversió mitjana de 352.882 euros.

La compra de vivendes a través de la inversió estrangera ha col·laborat a augmentar la pressió sobre el mercat immobiliari, fet que ha impulsat un sector de la població a traslladar-se a la Seu d’Urgell o a marxar definitivament del país. Els partits polítics, en els darrers comicis, han fet propostes per pal·liar l’actual crisi de l’habitatge i frenar l’especulació. Els demòcrates van expressar que l’habitatge era la seva prioritat, mentre que Concòrdia defensava un sistema de quotes que limités el nombre d’immobles adquirits per no residents i els socialistes proposaven restringir la inversió estrangera i tornar a la llei de 2008, anterior a l’obertura econòmica. Òbviament, les inversions immobiliàries motivades per la rendibilitat immediata són grans consumidores de sòl i tenen efectes adversos en el preu de compra i de lloguer de l’habitatge.

tracking