x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Les set claus

Socialisme de milionaris

Actualitzada 19/03/2023 a les 06:16
Silicon Valley Bank ha manifestat la debilitat del sistema financer. Abans, quan els tipus d’interès estaven a zero, els clients del banc relacionats amb el sector tecnològic es van acostumar al diner fàcil i el banc va invertir la liquiditat comprant molt deute públic a llarg termini però sense cobrir-lo. La forta pujada dels tipus d’interès de la Reserva Federal ho canvia tot. El deute públic del balanç perd valor latent i els clients ja no troben diner fàcil i comencen a fer retirades. El banc no té suficient liquiditat i ven el deute desvalorat, generant fortes pèrdues i col·lapsant. El sector públic ha actuat per evitar el contagi garantint tots els dipòsits i donant liquiditat a tots els bancs a canvi de valors de deute a preu de compra.

Necessitem menys liquiditat per aturar la inflació, però ens enfanguem més amb un espiral de deute per evitar una crisi, així Estats i Bancs Centrals eviten el col·lapse, fins quan? Doncs, no ho sé. El segur, un deute global del 350% del PIB mundial genera un excés de liquiditat que dispara el preu dels béns bàsics. Els pobres pateixen molt pels preus dels aliments i de l’habitatge, però a les persones amb patrimoni elevat l’Estat indirectament els hi garanteix el valor dels béns. La política monetària d’imprimir bitllets sense fi és l’origen de la inflació. Gràcies a la globalització, l’esclavisme i la tecnologia tenim smartphones i roba barata però una societat més polaritzada amb salaris baixos respecte al cost de la vida i els marges empresarials inferiors als de l’economia financera. Qui pot no treballa i ho suplim portant mà d’obra de països llunyans. Volem diversificar l’economia, però si pots guanyar més comprant i venent cases, qui farà negocis productius? Vivim atrapats en un socialisme de milionaris.

El súmmum del surrealisme: els rics subvencionats venen a Andorra per evitar-se impostos. Enlluernats, els hi hem obert la porta, ara veiem com a quest model se’ns emporta per davant.
  • #5 Eduard López Mirmi
    (19/03/23 12:53)

    Un article clar i revelador de com funciona el sistema. És un avís a navegants, on no tenim ni idea però, de quin vaixell hem d'agafar per arribar a un port més o menys decent!

    Respondre
  • #4 Josep
    (19/03/23 11:10)

    Tot i que les analisis economiques mostren llistes de xifres, en la realitat es tracta d'especulacio, es a dir d'imaginacio referent al futur esperant mes valor i/o de l'avaluacio de l'oferta respecte a la demanda, la cual sovint depen d'un condicionament mes o menys organitzat de la ment del client (cf modes, publicitat, marques mes que visibles en productes ...). Es mes psicologia que no pas 'ciencia' ...!

    Respondre
  • #3 Christian
    (19/03/23 10:03)

    Encertat comentari. El sistema financer tambè es el que dirigeix Europa a Bruxel.les, es actualment la base de la UE, a costa dels valors que pretenem defendre.

    Respondre
  • #2 TOBLERONE
    (19/03/23 09:26)

    Raro xinxar un banquet americà i no dir res de la "gran i magnífica" Suïssa. Ahhhh, que són uns mantes, val val. Ahhh, que les mantes van a EEUU i a la Suïssa de Crèdit Suisse els TOBLERONE, val, Val.

    Respondre
  • #1 Etty
    (19/03/23 08:41)

    I tot mogut per una borsa irracional que algun dia tb se'ns hauria d'explicar. Article molt clar per començar a entendre com funcionen les coses !! Gràcies !!

    Respondre
5
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2023 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts