Les set claus

Nadal amb inflació

La inflació pot servir per reflexionar sobre el consumisme nadalenc

Creat:

Actualitzat:

Habitualment les festes de Nadal són un moment en què augmenten les despeses de les llars amb els regals, els àpats amb els amics i la família o els viatges. Enguany, podrem gaudir d’unes celebracions sense restriccions per la pandèmia, però les festes estaran marcades per l’alta inflació que estem patint. Durant aquest any hem vist com han anat augmentant els preus de les factures de la llum, del gas­oil, de l’alimentació, de les quotes de les hipoteques variables, sense un augment compensat dels salaris. Aquestes festes seran les més cares mai viscudes i acompanyades de la incertesa econòmica de l’any vinent.

Les desigualtats socials s’han agreujat i el poder adquisitiu de moltes famílies ha anat disminuint. Aquesta situació econòmica repercutirà en aquest període consumista. És difícil predir un patró de consum per aquest Nadal, ja que cada casa és un món i la inflació no afecta de la mateixa manera totes les economies. Mentre algunes famílies continuaran celebrant les festes com sempre, en moltes llars es preveuen unes festes més sòbries i seran necessaris els càlculs per fer quadrar unes economies més tensades. Fins i tot, en alguns casos, els extres d’aquests dies seran inassumibles. Ben segur que les estratègies per contenir les despeses seran ben presents: alguns optaran per mantenir el mateix pressupost, però disminuint les compres. Altres, reduiran el nombre de regals o els restringiran als més petits de la casa per no fer-los perdre la màgia de Nadal. Alguns optaran per no omplir les taules amb tants plats.

La inflació no ens ha de fer perdre l’alegria del Nadal. La situació actual pot ser una oportunitat per substituir les compres emocionals per unes compres més racionals, i per fer una reflexió sobre el consumisme nadalenc, sobre els excessos en el menjar o sobre el nombre excessiu de joguines que reben alguns infants, sense per això haver de renunciar a la il·lusió de les festes.

tracking