Creat:

Actualitzat:

La memòria és allò que ens ajuda a recordar fets més o menys recents, i generalment s’associa a un oblit inusual.

Molt sovint la relacionem amb l’edat. Quan ens fem grans tenim tendència a oblidar fets recents, noms o coses que hem realitzat fa poca estona i no som capaços de recordar. A vegades també ens afecta a fets del passat, dificultant-nos fer una reconstrucció mental d’aquestes situacions que hem viscut al llarg de la nostra vida.

Però últimament aquesta mala memòria ens afecta d’una manera col·lectiva, independentment de l’edat. O potser en comptes d’anomenar-la mala memòria seria millor dir que tenim memòria curta.

Aquest és un estat, voluntari o involuntari, que no ens recorda que hi ha fets que no són nous i ja venen del passat. Algunes situacions que, els que ja tenim una edat, hem viscut de forma repetida, a més o menys intensitat anys enrere.

Això no vol dir que hàgim de quedar-nos immòbils i no mostrar sorpresa davant d’allò que sigui injust. Però tampoc cal fer veure que tot allò que passa, mai s’ha vist anteriorment.

No tenir en compte el passat i no ser conscients de com ha evolucionat la nostra societat en els últims 30-40 anys ens dificulta poder actuar amb la necessària objectivitat.

No posaré exemples perquè no paga la pena, tothom ha de ser just i contextualitzar correctament utilitzant la memòria sobre totes les coses que ens afecten, graduant-les adequadament.

El pitjor enemic de la veritat és la mitja veritat i, avui en dia, la rapidesa en què la informació arriba a les persones fa que s’arribin a treure de context determinades vivències o es magnifiquin, potser de forma interessada.

Si sobre aquestes mitges veritats no som capaços d’aportar el nostre gra de memòria, ens trobem amb discursos que no reflecteixen del tot la realitat, generant confusió o indignació que creix com la pólvora incontroladament.

Els últims anys han estat complicats, complexos i molt difícils per a moltes persones, des de tots els punts de vista. Per aquest motiu cal generar calma, confiança i positivisme, tant negativisme impedeix de veure que hi ha coses que es fan bé. Generar indignació no és bo per a la salut de les persones, i mantenir-les de manera persistent en un ideari negatiu, tampoc.

tracking