Les set claus

FMI: Andorra creixerà el 10,9%

L’FMI preveu que el PIB d’Andorra creixerà el 10,9% el 2022

Creat:

Actualitzat:

El Fons Monetari Internacional (FMI), que duu a terme avaluacions anuals de les perspectives econòmiques de creixement de tots els països, aquesta setmana ha revisat a l’alça les previsions de creixement de l’economia andorrana estimant que creixerà el 10,9% el 2022.

Si es confirmen les previsions, Andorra podria ser el país europeu amb més creixement, només superat per Irlanda durant el 2022. En relació amb els nostres veïns, el creixement previst és del 4,3% per a Espanya i del 2,5% per a França, mentre que el de la mitjana de la Unió Europea se situa al voltant del 3,1%.

Les previsions de l’FMI sobre el creixement de l’economia andorrana per al 2023 preveuen un creixement notable de l’economia del 4,8%.

L’informe de l’FMI també inclou les projeccions d’inflació del 2002, i preveu que Andorra acabarà l’any amb una inflació del 5,3%, xifra inferior a la que es preveu per als països veïns –8,8% a Espanya, 5,8% a França i 8,3% de mitjana a la zona euro.

Tot això, l’alt grau d’inestabilitat dels preus de l’energia i la vertiginosa evolució dels tipus d’interès fan que aquestes previsions puguin acabar variant.

En qualsevol cas, tenint en compte el context actual, són notícies positives per a l’economia d’Andorra, ja que en els darrers anys ha vist com el seu PIB queia un -11,2% el 2020 fruit de la Covid, es recuperava el 8,9% el 2021 i, si es confirmen les dades de l’FMI, un creixement del 10,9% el 2022 voldrà dir que s’hauran superat les xifres prepandèmiques.

No obstant això, hem de tenir en compte que, quan parlem de creixement del PIB, ens referim al creixement del valor dels béns i serveis produïts, és a dir, xifra de vendes. Una altra cosa ben diferent és parlar dels beneficis de les empreses, ja que tot i la previsió que fa l’FMI d’incrementar les seves vendes, és ben diferent calcular quants anys tardaran aquestes empreses a compensar les pèrdues que va generar la pandèmia de la Covid.

tracking