Les set claus

Trenqueu Putin, no les cames

Kadírov, líder de la república txetxena, va criticar l’estratègia

Creat:

Actualitzat:

Dissabte, increïblement, menys de 24 hores després que Putin anunciés que la regió de Donetsk havia estat annexada “per sempre”, l’exèrcit ucraïnès va alliberar el poble de Liman. Aquest nou alliberament a Donetsk marca el guany més important d’Ucraïna des de la seva reeixida contraofensiva i és un pas més cap a l’alliberament del Donbass.

Increïblement, Ramzan Kadírov, líder de la república txetxena, va criticar l’estratègia russa, després de la retirada russa de Liman, argumentant que “és hora que el Kremlin faci ús de totes les armes a la seva disposició”, inclosa la nuclear!

La preocupació que Moscou podria recórrer a les armes nuclears ha augmentat amb força després de la proclamació de Putin divendres que Rússia s’havia annexat una cinquena part d’Ucraïna. La por és que el Kremlin argumenti ara que els atacs a aquests territoris constitueixen atacs a Rússia. Com que el Kremlin ja ha afirmat que un atac a Rússia legitimaria l’ús de la força nuclear, no és estrany que el món estigui nerviós. Més encara des que ahir vam saber que el director general de la central nuclear de Zaporíjia va ser segrestat per la policia russa.

Increïblement, la crida de Putin per reclutar 300.000 nous reclutes va ser atesa per milions d’homes russos que fugien a les fronteres de països veïns. Aparentment, desenes es van trencar les cames per evadir ser reclutats en les forces armades.

El que està passant mostra la desesperació del règim de Putin, ja que els seus militars perden cada cop més territori sobre el ter-reny, tot i que reclama aquests territoris com a propis. És com si un veí envaís Andorra, l’annexionés ràpidament després d’un referèndum simulat a punta de pistola i, després, amenacés qualsevol país amb destrucció nuclear si volgués ajudar Andorra a recuperar el seu dret legítim d’existir com a país lliure.

Si sona boig i desesperat, és perquè ho és. Hem entrat en una etapa molt volàtil de la guerra i ara tot és possible a mesura que el règim de Putin s’aïlla cada cop més. Si els russos no decideixen trencar Putin en lloc de les seves pròpies cames, ho tenim cru.

tracking