Creat:

Actualitzat:

“És cert. La Terra és rodona. Té forma de pizza”. Aquesta podria ser la premissa amb què un terraplanista miraria de convèncer algú que defensi que la Terra és rodona.

Aquesta colla de conspiranoics i negacionistes, tot i ser pocs, fan molt de soroll. En sentir el que diuen, venen ganes de tirar la gorra al foc. Perquè hom es pregunta, de què han servit tants anys d’educació escolar? Què s’ha fet dels avenços culturals aconseguits amb la Il·lustració? Fins i tot, què resta d’aquella victòria del racionalisme sobre l’obscurantisme? Analitzem-ho.

Per començar, cal tenir present que fan un ús proselitista de les xarxes socials. Els seus líders engalipen la gent, perquè volen els seus diners. Funcionen com les sectes més tradicionals. Amb les seves teories miren d’aconseguir adeptes que els omplin les butxaques. Perquè amb més audiència, més cobren de la publicitat als seus canals d’Internet.

A més, com a creadors de continguts digitals, saben fer servir els estímuls psicològics més bàsics dels humans. Com sempre han fet els engalipadors al llarg de la història.

Primer, estimulen el sentiment de pertinença a una categoria superior: la dels qui en saben. Per ells, la resta de gent són ovelles adormides, zombis al servei dels Illuminati.

Segon, ofereixen explicacions simplistes sobre el funcionament del món. Perquè la seva audiència viu millor, psíquicament, pensant que la culpa sempre és dels altres. I que si el món no canvia, o va a pitjor, és perquè la resta de la població és esclavitzada pels reptilians. Ells no.

Tercer, saben utilitzar els mitjans d’informació per tal que els ajudin a escampar notícies enganyoses. Han creat una mena de simbiosi i, alhora, una competició, per tal de cridar l’atenció de les audiències. Ambdues parts se’n beneficien. L’exemple més clar és el d’en Trump.

Al capdavall, del que es tracta és de quant ha augmentat la incultura. Aquella de les coneixences literàries, històriques, científiques o de qualsevol altra mena que hom posseeix com a fruit de l’estudi, de les lectures, de viatges, d’experiència, etc. Perquè, més enllà del que miren al mòbil, ben pocs llibres deuen haver llegit els terraplanistes.

tracking