Creat:

Actualitzat:

Ens hem immunitzat davant les horribles escenes de destrucció de l'exèrcit rus a Ucraïna des de la seva invasió, el febrer del 2022, però la mort també és rampant a Rússia des del febrer, almenys entre les elits del gas i del petroli. Almenys set homes de negocis russos destacats es van suïcidar des de la invasió: la setmana passada, el president de Lukoil, Ravil Magànov, va morir després de caure per la finestra d'un hospital de Moscou. Lukoil és la segona empresa més gran de Rússia, després de Gazprom.

Quatre d'aquests set suïcidis estaven relacionats amb Gazprom, dos estaven associats amb Lukoil. L’altre, l'aparent suïcidi del Sergey Protosenya, antic executiu de la productora de gas Novatek, va ser més a prop de casa, a Lloret de Mar.

Un nombre anormalment elevat d’empresaris russos ja havien desenvolupat el mal costum de saltar per les finestres, abans de la invasió. El desembre del 2021, Yegor Prosvirnin, el fundador del web Sputnik, va morir després de “caure per una finestra” a Moscou. A finals del 2021, un diplomàtic rus però amb vincles estrets amb l’FSB, segons el ministeri d'Afers Exteriors alemany, va ser trobat mort, a l'ambaixada russa a Berlín, després d'una altra caiguda. A finals de desembre del 2020, Alexander Kagansky, un científic rus de primer nivell que treballava en una vacuna contra la Covid, va saltar del seu apartament a Sant Petersburg. El que fa que sigui especialment sospitós és que acabava de rebre una punyalada. Fa dues setmanes Dan Rapoport, un banquer d'inversions de 52 anys i crític obert de Putin, que va morir després de saltar d’una finestra a Washington. Curiosament, l'antic soci comercial de Rapoport, Sergei Tkachenko, també havia caigut en la seva mort.

No seria estrany que els empresaris russos que es muden a Andorra prefereixin viure en habitatges d'una o dues plantes en lloc dels nous gratacels que s'estan construint. Bromes morboses a part -perquè encara és millor somriure nerviós que plorar-, els europeus hauríem de preparar-nos aquest hivern per al xoc energètic més gran de les nostres vides, així que agafeu el vostre cinturó, ompliu la vostra caldera aviat i, si ets un oligarca rus crític amb el règim actual de Moscou, no t'acostis ni a una finestra.

tracking