Creat:

Actualitzat:

Mentre crema el sud d’Europa i Andorra registra temperatures extremes, la guerra d’Ucraïna trasbalsa les economies europees per la pujada del preu de l’energia i l’augment de la inflació. Per compensar la reducció de gas rus, Brussel·les ha adoptat un pla d’estalvi energètic que aposta per començar, sense dilació, a estalviar combustible i remarca que les mesures per reduir el consum han d’adoptar-se de forma conjunta i coordinada a escala europea. Les estimacions de la Comissió assenyalen que els consumidors protegits, en especial les llars, tindran el subministrament garantit fins i tot en el supòsit que fos tallada l’aportació de gas rus. No obstant això, el document especifica que les llars, que tan sols representen el 37% del consum total de la UE, es poden veure afectades si sorgeix algun imprevist. La Comissió aconsella limitar l’aire condicionat a un mínim de 25 graus, en edificis públics i centres comercials, i la calefacció a 19 graus. Avisa que les mesures són el pas previ a una possible declaració d’emergència energètica a la UE que provocaria restriccions més dràstiques.

Macron ha recordat als francesos que el conflicte pot ser llarg i que als països europeus els esperen temps durs, ja que Rússia ha decidit fer del gas una arma de guerra. El Govern francès prepara un pla de sobrietat energètica que ha de ser assumit de manera col·lectiva, per reduir el consum de gas i electricitat en tots els àmbits, des de les institucions públiques a les empreses i els ciutadans; incideix a apagar l’enllumenat nocturn allà on no tingui sentit mantenir-lo encès. El govern alemany que, el mes de març, ja aconsellava reduir un grau la calefacció de les cases, va encara més lluny i insta els ciutadans a prendre mesures com dutxes més curtes i limitar encara més la calefacció.

D’una banda, la Comissió llança el missatge que, a major reducció del consum amb accions voluntàries, menor serà la necessitat d’un racionament obligatori. D’altra banda, per pal·liar la crisi energètica, Europa ha inclòs el gas i la nuclear en la taxonomia d’energies verdes i Alemanya ha anunciat que començarà a cremar carbó per estalviar gas davant un previsible tall del subministrament per part de Rússia. Tot plegat és un retrocés en la lluita per revertir el canvi climàtic.

tracking