La tribuna

L'OSCE escolta Andorra

El país també contribueix al multilateralisme expressant el seu punt de vista

Creat:

Actualitzat:

Andorra té l’honor i el privilegi d’acollir el Roadshow: Debating Youth Perspectives and amplifing youth voices for a safer future que organitza l’OSCE, l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa. És un esdeveniment importantíssim en el context del futur de la seguretat europea i en el qual els joves són els protagonistes.

Els Roadshows són unes jornades de treball creades per l’OSCE l’any 2020 i patrocinades des de l’origen per Andorra, en les quals es dona la veu als joves per garantir que els tinguin en compte en la presa de decisions que afectaran el seu futur. Les jornades al nostre país preveuen la necessitat d’incloure la perspectiva dels joves i donar-los la importància necessària per aconseguir un futur més segur des de tots els punts de vista.

En aquesta ocasió, l’esdeveniment tindrà lloc aquest dimecres al Centre de Congressos d’Andorra la Vella i comptarà també amb la participació de joves del país. Alhora, però, servirà per demostrar la importància per a Andorra de participar en fòrums internacionals com l’OSCE, un dels més importants del món, en el qual hi formen part 57 països per promoure la pau, l’estabilitat i la preservació de la democràcia.

Formar part d’organismes com l’OSCE situa el nostre país al mateix nivell que la resta de països que el conformen. En aquests fòrums no importen les mides dels territoris, tots els components es tracten de tu a tu. De fet, l’esdeveniment que acollim dimecres suposarà la visita al nostre país per primera vegada a la història de la secretària general de l’OSCE, Helga Maria Schmid, que participarà en l’acte inaugural del Roadshow, refermant la importància de donar veu als joves en l’actual conjuntura. Serà un bon moment per sentir parlar sobre geopolítica europea.

L’esdeveniment només és possible pel fet que Andorra sigui membre d’organismes internacionals, tenint-hi veu i sent proactius a l’hora de fer propostes i patrocinant iniciatives. Només així es pot entendre la visita a Andorra de la senyora Schmid, primera executiva de l’OSCE.

L’acte que forma part de la iniciativa de l’OSCE amb relació al joves i la seguretat, ha comptat amb el suport d’Andorra des del principi. El nostre país ja havia participat en els treballs desenvolupats els darrers anys, una tasca que s’ha complementat amb l’activitat de la delegació del Consell General d’Andorra a l’OSCE-PA (l’Assemblea Parlamentària integrada dins de l’OSCE), quan vam sol·licitar crear un fòrum de joves parlamentaris, proposta que va ser acceptada i que ara comença a donar els seus fruits. El fòrum impulsa la presència dels joves en tots els àmbits de l’OSCE-PA, on ara existeix la figura d’un representant especial de joventut per garantir que formin part del debat i presa de decisions. Aquesta figura ha estat també una proposta de la delegació andorrana.

La idea de crear un fòrum de joves parlamentaris és del maig del 2021, coincidint amb la celebració del 50è aniversari de la Declaració de Hèlsinki i les reunions en línia de Call For Action de l'OSCE-PA. Llavors, la nostra proposta va ser ratificada i, poc després, Andorra ja va acollir la trobada de la Xarxa de Joves Parlamentaris.

Ara fem un pas més com a país, albergant un dels principals esdeveniments de l’OSCE dirigit als joves. El Roadshow permetrà també sentir la veu de joves andorrans durant les conferències i jornades de treball. Un nou repte que situa el nostre país a la primera línia internacional.

Precisament, la globalització ens ha demostrat que el multilateralisme i les bones relacions internacionals són l'única manera de resoldre els conflictes transnacionals de manera eficaç. La situació actual ha fet encara més evident la seva rellevància, amb la pandèmia o la guerra a Ucraïna. Com a actor internacional Andorra, encara que petita en la seva mida, també contribueix al multilateralisme expressant el seu punt de vista i compartint iniciatives que ja s’apliquen al nostre territori.

Per exemple, som un referent en els treballs de transició energètica amb l’aprovació per unanimitat el 2018 de la LITECC (Llei d’Impuls a la Transició Energètica i del Canvi Climàtic). L’any 2020, també amb el ple suport del Consell General, vam aprovar l’Acord de reconeixement de la crisi climàtica i de declaració de l’estat d’emergència climàtica i ecològica. Més recentment, també hem refermat la nostra voluntat unànime amb la lluita contra el malbaratament aprovant la Llei d’economia circular, que impulsa un nou model econòmic basat en les tres R: reduir, reutilitzar i reciclar.

El nostre país també és un referent en educació. Amb tres sistemes educatius gratuïts, som l’enveja de molts països per la diversitat i qualitat de l’ensenyament que oferim als nostres fills i filles.

Aquests són només dos exemples que, gràcies a la presència d’Andorra en organismes com l’OSCE, podem explicar i compartir amb el món. I els assegurem que estem orgullosos de fer-ho i situar el nostre país on es mereix, sent un actor internacional que també fa aportacions i propostes rellevants allí on pertoqui.

* Ferran Costa, Roger Padreny, Sandra Codina, Membres de la delegació

andorrana a l’OSCE

tracking