La tribuna

Les vacunes són una prioritat per als infants de tot el món

Són la solució més eficaç, senzilla i econòmica per a la seva supervivència

Creat:

Actualitzat:

Les vacunes rutinàries (la més habitual, la DTP, diftèria-tètanus-tos ferina, altres són la pòlio, xarampió o la rubèola) són la mesura amb més impacte per millorar la salut dels infants de tot el món. La immunització ofereix un retorn excepcional de la inversió: per cada euro invertit, se n’estalvien 26 en despesa sanitària futura. Són la solució més eficaç, senzilla i econòmica per a la supervivència de milers d’infants arreu.

UNICEF és el comprador més gran, distribuïdor i dispensador de vacunes del món, amb més de 2.000 milions de vacunes administrades cada any. La pandèmia de la COVID-19, però, ha afectat greument la immunització rutinària dels infants, amb molts països experimentant caigudes en les taxes de vacunació infantil. Hi ha 228 milions de persones, majoritàriament infants, en risc de malalties, com el xarampió, la febre groga i la poliomielitis. Així, la immunització s’enfronta a una sèrie de reptes:

La crisi econòmica que ha portat la pandèmia ha afectat la despesa sanitària, i hi ha 32 països de molts baixos ingressos que s’enfronten a greus restriccions de finançament sanitari. Hi continua havent moltes dificultats en el subministrament de les vacunes, amb molts països encara amb una falta de cadena de fred efectiva per mantenir de manera interrompuda les vacunes a les temperatures que asseguren que mantindran l’efectivitat. És crucial disposar d’una inversió adequada en atenció primària perquè hi hagi els recursos suficients per dispensar les vacunes. Un altre aspecte molt rellevant és el rebuig a les vacunes, amb informacions falses que les relacionen amb la infertilitat, així com els entorns afectats per crisis humanitàries, que limiten molt la capacitat de dur a terme programes de vacunació i que concentren un 42% dels infants no vacunats a tot el món.

Enfront de tots aquests reptes, UNICEF està restaurant serveis interromputs, desplegant campanyes de vacunació i abordant la problemàtica de les llacunes en la cobertura de la immunització, i continua donant suport, amb expertesa tècnica i advocacia per assegurar que els governs dels països menys afavorits tinguin els recursos suficients per finançar aquesta immunització. Respecte al subministrament, UNICEF continua invertint a expandir les cadenes de fred arreu del món, eixamplar l’ús de l’energia solar per facilitar la refrigeració, reforçar l’ús de plataformes digitals per millorar la gestió d’estocs i millorar la formació del personal que ha d’administrar les vacunes.

UNICEF també dedica recursos a reforçar els serveis sanitaris i socials, centrant-se a oferir serveis integrats per als infants, tant en salut, com nutrició, desenvolupament de la primera infància i aigua, sanejament i higiene, fins a arribar a aconseguir una cobertura sanitària universal. UNICEF també utilitza la seva posició com a líder en confiança a tot el món per combatre el rebuig a les vacunes, treballant amb líders comunitaris i treballadors de la salut per identificar i abordar les barreres a l’acceptació a les vacunes. Crea, altrament, sistemes d’escolta social per permetre que les preocupacions de la comunitat siguin escoltades, fer un seguiment dels rumors i la desinformació, i respondre amb informació precisa.

Finalment, en les emergències humanitàries està reforçant les cadenes de subministrament, centrant-se a arribar a les zones de difícil accés i millorar la capacitació dels treballadors de salut en zones de conflicte.

Per tots aquests reptes, amb les credencials que té UNICEF, amb el seu personal expert i amb experiència, la seva escala mundial, amb presència en 190 països, i amb la seva capacitat d’innovació, volem demanar el suport de tota la societat andor-rana per a la nostra campanya de captació de recursos per finançar els programes de vacunació rutinària arreu del món. Finançar aquesta tasca ingent és donar suport a un enfocament que integra la vacunació de manera holística amb tots els serveis de les comunitats, assegurant que els recursos financers recaptats van a millorar el benestar de tots els infants que ho necessiten arreu del món.

tracking