La tribuna

La Cort Penal Internacional fa 20 anys

El propòsit és lluitar contra la impunitat dels crims de dret internacional més greus

Creat:

Actualitzat:

L’1 de juliol del 2002 va entrar en vigor l’Estatut de Roma, el tractat fundacional de la Cort Penal Internacional (CPI). Aquest dia marca l’inici de la jurisdicció de la CPI i la va establir, sobre la base d’aquest tractat, com la primera Cort Penal Internacional permanent.

El mandat i el propòsit de la CPI són clars. Lluitar contra la impunitat dels crims de dret internacional més greus: el genocidi, els crims contra la humanitat, els crims de guerra i el crim d’agressió. Com a tribunal d’últim recurs, la CPI només intervé si els estats no volen o no poden dur a terme aquests procediments.

Des de la seva creació, ara fa dues dècades, la CPI ha recorregut un camí increïblement llarg.

Amb el suport dels 123 estats part de l’Estatut de Roma, i Andorra va ser un dels primers estats a adherir-s’hi, la CPI s’ha consolidat com un pilar de l’ordenament jurídic internacional.

La Cort ha obert investigacions sobre conflictes i presumptes delictes en 16 països, en quatre continents diferents. Després de judicis justos, els autors han estat condemnats per actes com l’ús de nens soldats, atacs contra la població civil, la violència sexual en conflictes i la destrucció de monuments culturals i religiosos.

La CPI procura que les veus de les víctimes siguin escoltades; més de deu mil víctimes han participat en els processos judicials de la Cort. El fons fiduciari en benefici de les víctimes de la CPI ha proporcionat assistència i reparació, inclosa la rehabilitació física i psicosocial, a centenars de milers de víctimes i familiars.

La CPI també té reptes. En particular, la Cort treballa per promoure la universalitat del seu mandat, ampliar els seus recursos per fer front a l’expansió de la càrrega de treball i fomentar la cooperació entre els estats.

De fet, les necessitats de la CPI són cada dia més grans. La fiscalia de la Cort ha obert recentment noves investigacions. Enguany, és la primera vegada que es jutgen cinc casos a la vegada.

Paral·lelament a la tasca de la CPI per la justícia, és fonamental que els estats adoptin la legislació adequada i desenvolupin les capacitats necessàries per poder abordar els crims d’atrocitat en els seus tribunals nacionals. Aquesta hauria de ser sempre la primera opció, però mentre hi hagi impunitat al món, la CPI haurà d’assumir el paper de màxim valedor del sistema de justícia penal internacional.

Mirant des del passat i cap al futur, la CPI continuarà lluitant pel benestar de les generacions actuals i futures. En responsabilitzar els actors d’aquests crims, demostrem que les accions criminals tenen conseqüències i ajudem a dissuadir-ne de futures. Voldria convidar tothom a donar suport a la CPI perquè puguem continuar lluitant per fer justícia a les víctimes a tot arreu i protegir la humanitat de les atrocitats.

* Jutge Piotr Hofmanski, President de la Cort Penal Internacional

tracking