x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
La seca, la meca i...

Degradació

Actualitzada 01/07/2022 a les 06:13
Al nord un gegantí rellotge solar al cim de la muntanya; al nord-est un pont tibetà quilomètric i una passarel·la penjada d’un roc; a la vall central en construcció unes fonts de llum al Valira, i a l’est en projecte una remodelació de les Pardines que contindrà propostes arquitectòniques, paisatgístiques, de lleure i d’entreteniment... tot plegat, diuen, per donar una oferta que atragui el turisme relacionat amb la natura i tots amb la voluntat de ser “un punt de referència del país”.

Diuen en els seus discursos que tots ells són –o seran els que encara no s’han executat– sostenibles, que posen en valor el nostre patrimoni natural, però el que realment succeeix és a la inversa: de tant voler vendre el nostre patrimoni natural el que fan és degradar-lo per l’afluència massiva d’aquest suposat turista amant de la natura que es vol captar. Ja hem constatat que en alguna d’aquestes propostes en funcionament de fa uns quants anys han hagut de posar límits a l’accés.

El que tenim, el que projectem i tindrem, és ferralla als cims i una erosió de l’entorn natural que amb el pas del temps esdevindrà irreparable, una petjada profunda incor­regible. Aquesta és l’herència que deixarem per l’obsessió quasi malaltissa que ens persegueix de fa dècades, la filosofia en què es basa la política turística –ja sigui impulsada des del Govern o des dels comuns– que no és altra que vendre’s Andorra a trossets, com un parc temàtic qualsevol i no com un país amb una identitat única, pensant-lo a llarg termini.
  • #11 Pont
    (05/07/22 12:36)

    El pont tibetà té un impacte enorme en la vall. No se quan val però se'l podien haver estalviat.

    Respondre
  • #10 Judith
    (04/07/22 13:44)

    La nau espacial a Arcalís, la plataforma i po t a Canillo... els amants de la muntanya no necessitem atraccions: la muntanya ja és l'atracció... Estem fomentant turisme irrespectuós amb el medi... Cal urgentment fer un canvi d'estratègia! Aviat no tindrem espais verges

    Respondre
  • #9 Angels
    (03/07/22 22:46)

    Sort d' aquest gran article. Quina manera d' enganyar la gent per fer diners uns quants i destruir un entorn magnífic. En lloc d' explotar aquesta riquesa naturar cal preservar- la i cuidar-la en aquest país hi ha gent que te ulls i no hi veu.

    Respondre
  • #8 Ciceró
    (02/07/22 17:56)

    A totes aquestes veritats afegir-hi les Otso, Ironman,Mtb, Trail 100 i tots aquests esdeveniments esportius continus i desmesurats. Com es pot aturar tot aquest desgavell??

    Respondre
  • #7 Mar140
    (02/07/22 09:45)

    BRAVO !!!! Por fin alguien sensato y que no defende el turismo a todas costas !!!!!hacen mas y mas cosas en la montaña porque la gente se aburre , son incapaces de disfrutar de lo que tienen , de la naturaleza, de la belleza de los paisajes ……!!!!estan destrozando el Pais !!!!

    Respondre
  • #6 Àngels Codina
    (01/07/22 18:28)

    Completament d'acord amb l'article, gràcies per explicitar-ho. Crec que ens hem begut l'enteniment i hem demano pel paper, absent, dels ministeris concernits.

    Respondre
  • #5 Estadístiques
    (01/07/22 10:22)

    L'IPC està compost per una determinada cistella de béns calculada per un índex de Fisher, sense més ni més. En canvi, la inflació real és de tota l'economia en general, no exclusivament de la cistella de béns tipus.

    Respondre
  • #4 Helena Areny
    (01/07/22 09:29)

    Totalment d'acord amb el teu escrit! Ojala tothom penses igual! No s'ha de deixar que aquests descerebrats juguin més amb el nostre país, i deixin sense patrimoni els nostres fills! Per una Andorra lliure de il.luminats rics que fan reals animalades amb els diners del poble!

    Respondre
  • #3 Pop
    (01/07/22 09:24)

    Completament d'acord.
    No obstant, afegir que qui tingui o aspiri a tenir responsabilitats polítiques no es pot quedar sols en la denúncia i la queixa, els responsables polítics, a mes a mes, han d'aportar propostes.

    Respondre
  • #2 Pop
    (01/07/22 09:23)

    Completament d'acord tant amb l'article com al comentari núm. 1.
    Veient l'article del costat del sr. Pere Baró, afegir que qui tingui o aspiri a tenir responsabilitats polítiques no es pot quedar sols en la denúncia i la queixa, els responsables polítics, a mes a mes, han d'aportar propostes.

    Respondre
Veure’n més
11
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts