Creat:

Actualitzat:

La visita del cap de Govern i la ministra de Medi Ambient a les Balears ha servit per signar un protocol de col·laboració entre les dues administracions, en diferents àmbits. S’han intercanviat experiències sobre temes relacionats amb l’economia circular i la gestió de residus. Andorra i les Balears, tot i no compartir la mateixa unitat geogràfica, són territoris que presenten similituds derivades de tenir un model econòmic basat en el turisme de masses. Les illes, amb 5.000 quilòmetres quadrats i 1,2 milions d’habitants, el 2019, abans de la pandèmia, tenien un PIB per capita de 28.522 euros i rebien un volum de 16,4 milions de turistes. Andorra, amb 468 quilòmetres quadrats i gairebé 80.000 habitants, el 2019 tenia un PIB per capita de 37.032 euros i rebia 8,2 milions de visitants. A les diferències entre els dos territoris, derivades del clima i el paisatge, cal afegir la bona informació estadística de què disposen les Balears, enfront de la més escassa i de difícil interpretació de què disposem nosaltres.

Tot i que les diferències són rellevants, existeixen problemàtiques comunes derivades d’un model econòmic similar i d’un grau d’insularitat dels dos territoris. El turisme, en ambdós casos, ocupa un lloc destacat i ha impulsat un creixement urbanístic desmesurat que es contraposa amb una disponibilitat de terreny escassa i unes polítiques de protecció que sovint arriben amb retard. A més, la demanda de compradors estrangers, d’elevada capacitat financera, sumada a les necessitats dels treballadors, especialment de temporada, ha fet que els preus de l’habitatge s’enfilin i representin un obstacle per a la població resident. Els preus de l’habitatge i els salaris fan que molts treballadors de temporada no se sentin incentivats per dirigir-se a aquests territoris. Tot i tenir altres polítiques de l’habitatge més desenvolupades, les illes destinen nou milions d’ajudes al lloguer, mentre que Andorra, amb una població molt inferior, en destina tres.

El govern de les illes considera arribat el moment d’aturar el creixement, de potenciar qualitat enfront de quantitat, i assolir l’equilibri entre turisme i pressió sobre el territori. De la reunió ha sorgit la necessitat de fer el mateix pas i que Andorra disposi d’una llei de turisme, de la qual s’han dotat les Balears.

tracking