x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Foc i lloc

Aturar el creixement

Actualitzada 14/06/2022 a les 06:04
La visita del cap de Govern i la ministra de Medi Ambient a les Balears ha servit per signar un protocol de col·laboració entre les dues administracions, en diferents àmbits. S’han intercanviat experiències sobre temes relacionats amb l’economia circular i la gestió de residus. Andorra i les Balears, tot i no compartir la mateixa unitat geogràfica, són territoris que presenten similituds derivades de tenir un model econòmic basat en el turisme de masses. Les illes, amb 5.000 quilòmetres quadrats i 1,2 milions d’habitants, el 2019, abans de la pandèmia, tenien un PIB per capita de 28.522 euros i rebien un volum de 16,4 milions de turistes. Andorra, amb 468 quilòmetres quadrats i gairebé 80.000 habitants, el 2019 tenia un PIB per capita de 37.032 euros i rebia 8,2 milions de visitants. A les diferències entre els dos territoris, derivades del clima i el paisatge, cal afegir la bona informació estadística de què disposen les Balears, enfront de la més escassa i de difícil interpretació de què disposem nosaltres.

Tot i que les diferències són rellevants, existeixen problemàtiques comunes derivades d’un model econòmic similar i d’un grau d’insularitat dels dos territoris. El turisme, en ambdós casos, ocupa un lloc destacat i ha impulsat un creixement urbanístic desmesurat que es contraposa amb una disponibilitat de terreny escassa i unes polítiques de protecció que sovint arriben amb retard. A més, la demanda de compradors estrangers, d’elevada capacitat financera, sumada a les necessitats dels treballadors, especialment de temporada, ha fet que els preus de l’habitatge s’enfilin i representin un obstacle per a la població resident. Els preus de l’habitatge i els salaris fan que molts treballadors de temporada no se sentin incentivats per dirigir-se a aquests territoris. Tot i tenir altres polítiques de l’habitatge més desenvolupades, les illes destinen nou milions d’ajudes al lloguer, mentre que Andorra, amb una població molt inferior, en destina tres.

El govern de les illes considera arribat el moment d’aturar el creixement, de potenciar qualitat enfront de quantitat, i assolir l’equilibri entre turisme i pressió sobre el territori. De la reunió ha sorgit la necessitat de fer el mateix pas i que Andorra disposi d’una llei de turisme, de la qual s’han dotat les Balears.
  • #5 Discrepo: els sous poden ser molt bons
    (14/06/22 09:20)

    A Ibiza els hotels de luxe paguen sous de 2000€ a treballs sovint considerats de poc qualificats com les "kelly", la neteja d habitacions. Justament perque el seu nivell d exigència és a tots nivells, perque busquen treballadors impecables, que facin la feina a consciència i no es desentenguin. Hi ha una competència ferotge i gent pagada per altres empreses que venen a "prendre" els treballadors a altres empreses, oferint millors sous o condicions. Ho sé de 1a mà, parlava amb una propietaria d aquest tema fa 2 dies." Pay them more!" I per això s ha de valorar la feina ben feta, diferent dels diplomes. Formar-los i fidelitzar-los no és fàcil ja que són temporers d un estiu de 7 mesos i és un estil de vida particular on passen de la frenesia laboral a la calma absoluta. És el que passa amb un turisme de qualitat, tota la roda econòmica creix. Els lloguers també, aquest problema també el tenen. Aqui a Andorra fom3ntem el turisme "low cost" i novalorem la qualitat dels treballadors. Hem d

    Respondre
  • #4 Neo llengua
    (14/06/22 09:19)

    En nom del "desenvolupament sostenible" ho rebentarem tot, fins que no quedi res.

    Respondre
  • #3 Gonzalo
    (14/06/22 09:02)

    Jo visc a Mallorca. No us enganyeu, el Govern té el mateix coneixement del turisme com a Andorra, és a dir, petar-ho tot a qualsevol preu. I si ho voleu comprovar, podeu llegir el diar ULTIMA HORA, veureu com dia sí dia també, un munt da'associacions veïnals de Palma es queixen a l'Ajuntament per què no es pot viure per les nits de la quantitat de bars i restaurants amb terrasses per turistes que ocupen les voravies amb escreix (Santa Catalina, Sa Feixina, Es Jonquera,etc.); els taxistes només van i vénen de l'aeroport al moll per fer carreres llargues i els palmesans no trobem ni un pel centre (al temps que el Govern no ha permès Uber ni Cabify); cues kilomètriques a les autovies per anar a qualsevol lloc; espais naturals als que la sobresaturació no s'hi pot arribar; etc. etc. Es van omplir la boca durant la pandèmia per canviar el model,i blablablà. Aquest estiu, rècord de petament. No espereu rés d'aquest acord, és com demanar que apagui un foc un piròman.

    Respondre
  • #2 Laura
    (14/06/22 08:04)

    Ja seria hora que el govern andorrà disposés d'informació estadística en turisme per tenir una visió sobre la sostenibilitat o insostenibilitat del mateix. Sembla mentida que Andorra, tot un país, es vegi superat per una comunitat autònoma en determinats aspectes polítics

    Respondre
  • #1 Global Land
    (14/06/22 08:03)

    Res a fer,el capitalisme colonitza tots els ordres de la vida mercantilitzant el temps i l'espai, el sòl i els recursos, les muntanyes i fins i tot la nostra imaginació i somnis.

    Respondre
5
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2023 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts