x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
La tribuna

Dia Internacional contra el Treball Infantil

Avui els avenços per acabar amb aquesta explotació s’han estancat
Actualitzada 12/06/2022 a les 06:04
    Carla Riestra
Avui 12 de juny es commemora el Dia Internacional contra el Treball Infantil, que, juntament amb el 16 d'abril, Dia Mundial contra l'Esclavitud Infantil, ens recorda l'existència en el nostre món d'aquesta problemàtica de total injustícia que encara viu la nostra infància. Dia mundial del Treball Infantil que augmenta per primera vegada en 20 anys i la pandèmia ha empitjorat encara més la situació.

Hi ha hagut avenços importants en la matèria. L'any 2020, el Conveni 182 sobre les pitjors formes de treball infantil va aconseguir la ratificació universal. Un altre avenç és el fet que, en el període comprès entre l'any 2000-2016, es va reduir en 100 milions el nombre de nenes, nens i adolescents que treballaven.

El 2016, l'Aliança 8.7 va reunir totes les parts interessades a fi de concertar els esforços per aconseguir la meta 8.7 que aspirava a alliberar el món del treball forçós, l'esclavitud moderna, el tràfic de persones i el treball infantil.
Aquest esdeveniment d'alt nivell a escala mundial va reunir governs, dirigents sindicals, responsables d'empreses, organitzacions de la societat civil i organitzacions confessionals, el món acadèmic i altres parts interessades, en un diàleg a fi d'explorar les causes profundes que engloba la meta 8.7 i els mitjans per a combatre-les.


Doncs bé, avui els avenços per a acabar amb aquesta explotació s'han estancat per primera vegada en dues dècades i la pandèmia de Covid-19 amenaça d’abocar al treball infantil nou milions més de nens per a aquest any 2022.

Les noves crisis econòmiques i el tancament de centres educatius a conseqüència de la pandèmia comporten que els nens treballin més hores o en pitjors condicions, al mateix temps que molts altres es veuen obligats a realitzar les pitjors formes de treball infantil a causa de la pèrdua d'ocupació i ingressos de les seves famílies.

Un total de 64 milions de nenes i 88 milions de nens privats de la infància a la qual tenen dret, allunyats de l'escola i l'estudi, privats de la protecció que necessiten i l'oportunitat de construir el futur que somien. Més de 7 de cada 10 estan ocupats en l'agricultura, mentre que el 29% restant treballa en el sector de serveis o en la indústria. (Save the Children).

Les nenes i els nens han de créixer en àmbits d'amor i respecte, molt lluny de l'explotació en tots els seus sentits. El treball infantil és producte i origen de cadenes de desigualtat. Sumat a la ja injusta realitat que viuen molts països del continent llatinoamericà, diverses recerques mostren que, a causa de la pandèmia, hi haurà un important augment de la taxa de treball infantil a la regió, la qual cosa implica que almenys entre 109.000-326.000 nens, nenes i adolescents ingressaran al mercat de treball, sumant-se als ja 10,5 milions que estan en aquesta situació. Com a ONG, Cooperand amb Llatinoamèrica, té l'obligació de contribuir a erradicar aquesta situació. tenim molt clar el nostre compromís i acció en aquest sentit. Per això, la nostra aposta per la infància i els seus drets marca cadascuna de les nostres accions, estant especialment present en el nostre treball i compromís per l'educació, salut mental i reinserció laboral de milers de nens, nenes, adolescents i joves que corren el risc d'acabar als carrers, abandonar les aules i donar lloc a una altra generació perduda, sense formació, sense valors, sense esperança, sense futur, abocats a la marginalitat i la pobresa extremes.

Les cultures i la realitat socioeconòmica d'uns certs països ens imposen actuar amb prudència sobre la qüestió dels nens treballadors. En cap cas es tracta de defensar el treball dels nens, sinó els drets dels nens que treballen. El seu treball no ha de realitzar-se mai en detriment dels seus drets fonamentals, i en particular, del seu dret a l'educació i del dret a la salut, aplicació que constitueix una prioritat absoluta per a nosaltres.

Cooperand ajuda des de fa 20 anys milers d’infants víctimes de la pobresa, explotació, violència i marginalitat oferint-los cures mèdiques i suport psicològic, reinserció escolar i professional, suport escolar, beques educatives en els centres escolars, manteniment nutricional, sensibilització de les famílies sobre la importància de l'educació, impartint cursos a totes les edats sobre prevenció, addiccions, violència, sexualitat, formant joves i dones per empoderar-les i empènyer-les a volar de manera sana i lliure deixant enrere vides de maltractament i sotmetiment.

La precarietat de la vida i l'explotació econòmica dels nens i nenes amb els quals treballem que són víctimes els situen al marge de tot sistema d'educació i de protecció sociosanitària. Són d'aquesta manera sobreexposats successivament a violències físiques i psicològiques, denigrants i aberrants.

La crisi de la Covid-19 ens ha recordat clarament la necessitat de cooperar i d'establir aliances internacionals per superar els desafiaments mundials. Urgeix prendre mesures per tornar a realitzar progressos en la lluita contra el treball infantil, d'acord amb els compromisos i objectius mundials. Quan està en joc el benestar de la humanitat és necessari establir mesures i inversions ambicioses i urgents.

Estem molt lluny d'acabar amb aquesta xacra per al 2025. Quines solucions es remenen davant semblant barbàrie? Personalment, en destacaria tres com a apressants i resolutives.

• Instar els governs i bancs internacionals de desenvolupament a donar prioritat màxima a les inversions en programes que permetin els nens retornar a l'escola, així com en programes de protecció social que facilitin aquesta labor a les famílies a més de fomentar el treball decent per als adults, de manera que les famílies no hagin de recórrer a l'ajuda dels nens per generar ingressos familiars.

• Abordar les normes de gènere i la discriminació que augmenten els riscos de treball infantil, en particular per a les nenes.

• Garantir que existeixi la legislació necessària per protegir els nens, recolzada per mecanismes encarregats de l'aplicació de la legislació i per sistemes de protecció de la infància, així com els serveis necessaris per aplicar-la.

El treball infantil és un problema que no sols priva els nens i nenes d'anar al col·legi, jugar o somiar en un futur millor, sinó que és una pràctica que posa en perill el benestar de les pròximes generacions. Hem fet una promesa als nens de posar fi al treball infantil. No hi ha temps a perdre.
“No podem quedar-nos impassibles mentre es posa en risc una nova generació de nens”, va assenyalar el director general de l’OIT. Hem de reiterar el nostre compromís i la nostra voluntat per revertir la situació i interrompre el cicle de pobresa i treball infantil.

K. Satyarthi, premi Nobel de la Pau, va assenyalar que sí que és possible eliminar el treball infantil. I no s'equivoca. Sabem quin és el problema i existeixen els recursos per fer-li front i només falta una cosa: la voluntat política per fer-ho.

Així, convençuts i compromesos amb la necessitat d'erradicar qualsevol forma de treball infantil a tot el món, des de Cooperand continuarem lluitant des dels nostres projectes de desenvolupament i humanitaris, la nostra cadena d'apadrinaments, la nostra acció del voluntariat i des del suport que Andorra ens brinda, perquè aquest desig sigui, el dia de demà, una completa realitat.

*Carla Riestra, Presidenta de Cooperand amb Llatinoamèrica
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts