Creat:

Actualitzat:

El contrast no pot ser més gran entre Putin i Zelenski. Putin, que porta 23 anys al poder, exemplifica el funcionari públic de carrera que es converteix en un polític corrupte i autocràtic. Zelenski, en canvi, va ser elegit perquè el seu poble es va quedar tan decebut amb els anteriors presidents corruptes que va decidir que no podrien estar pitjor amb un actor.

Zelenski anima els seus homes a fer actes cada cop més heroics. Putin, probablement desesperat a mesura que es filtren proves de la seva mala estratègia i l’ús d’armes il·legals contra civils, va amenaçar els seus soldats aquest cap de setmana: “El poble rus sempre serà capaç de distingir els veritables patriotes dels traïdors...” Ho va dir a les seves tropes famolenques que poden tenir la temptació de desertar. Semblaria que hi ha proves que els desertors russos estan sent assassinats pels seus propis companys. Desinformació ucraïnesa dels soldats russos que suposadament haurien perdut la moral? Ningú avui ho pot confirmar amb certesa, però la realitat sobre el terreny és que els ucraïnesos han “capturat” centenars de soldats russos, molts dels quals s’estan entregant sense resistència.

Zelenski, per la seva banda, imparteix classes magistrals als líders d’aquest món. És igual de ferm i implacable tant amb Occident com amb el seu veí autocràtic que busca la seva destrucció. A Putin, aconsella, “vingui ara a la taula de negociacions amb intencions reals d’acabar la guerra, sinó aquest conflicte pot ser el toc d’atenció que necessita el poble rus”. Als líders del món lliure i de l’OTAN, diu, “serà la vostra derrota moral si no tanqueu el cel o almenys ens doneu els avions per tancar-lo nosaltres mateixos, i Ucraïna es queda destruïda”. A Biden i als polítics nord-americans, la setmana passada, va explicar: “cal conduir el món cap a la pau”.

Zelenski va començar la partida sent el jugador “desfavorit”, però intel·ligent i valent que mira fermament l’assassí als ulls. L’excap del KGB rus, en canvi, acusa increïblement Zelenski

-tot i ser jueu- de ser nazi. Zelenski, amb calma, ordena a Putin que tregui les seves tropes invasores del seu país “perquè el nostre poble es nega a ser els vostres esclaus”.

Un cop més, quin contrast! Encara que el jove exactor esdevingui un màrtir, és més que evident que els ucraïnesos lluitaran fins al final per la seva llibertat, perquè han experimentat la democràcia i han estat galvanitzats per un lideratge inspirador, i creuen, més enllà de l’horror i la destrucció diaris, en un gran futur per a ells i la seva nació. Els oligarques que veuen decomissats les seves mansions, iots, clubs de futbol i altres joguines no poden dir el mateix mentre no facin res amb el seu dictador que s’ha convertit en el problema de tot el món. Qui serà l’heroi rus que faci allò que tothom somia?

tracking