La tribuna

Tancat

Parada del comerç per la Diada nacional de la Constitució

Creat:

Actualitzat:

Diada nacional de la Constitució amb el comerç tancat. No és difícil recordar el debat de cada any, entre partidaris de respectar la data i els qui no volen perdre un dia de vendes –i ingressos- en temporada alta de turisme de neu, especialment en cap de setmana.

Aquest any, però, serà dilluns, i potser això ha facilitat que tornem a tenir, aquest 2022, els quatre i únics dies de vacant laboral total i tradicional, amb Nadal, Cap d’Any i Meritxell.

Alguns, segons el tipus d’empresa, podran gaudir d’un “pont”, tan escassos com acostumen a ser en aquestes valls i potser l’aprofitaran per marxar. Tot i que, ben pensat, bona part de la ciutadania sortirà, encara que sigui per escapar-se un sol dia, o una part del dia, a contrades properes, sobretot a la Seu.

Enguany no hem vist anunciada –almenys fins al moment que escric l’article– cap iniciativa dels comerciants, com ara el mercat al carrer, de les que s’oferien a la capital de l’Alt Urgell per atreure els andorrans, sense grans al·licients per romandre a la parròquia, o a alguna altra, tret de titulars de càrrecs públics conscienciats o de melòmans pel concert.

Potser perquè ja no cal, que d’establiment amb atractiu ja n’hi ha un de permanent, vista la quantitat de vehicles amb matrícula andorrana a l’aparcament, o l’estadística de recuperació d’impostos a la duana que, segons un compte anyal recent, va arribar al milió d’euros.

Altres persones hauran fet servir part dels períodes de vacances del respectiu contracte per ampliar la sortida en alguns dies més, i anar, potser, més lluny. Com hi haurà també qui prefereix badar, que no hi ha massa oportunitats per practicar aquesta “activitat”, gaudir de la muntanya o qualsevol altra alternativa. Visitar museus, no, que també estaran tancats, per la celebració i per dilluns. Potser seria oportuna una excepció, ministra Riva?

El cas és que hem recuperat un dia dels impròpiament anomenats “inhàbils”, ja que habilita per a les més diverses ocupacions. Facin o no quelcom diferent de l’habitual, tots els treballadors –excepte les mestresses de casa que aquestes sí que no lliuren mai– disposaran com a mínim d’una jornada més per omplir-la com vulguin.

Tot i ser dilluns, i que per aquest motiu no s’esperi una gran afluència d’”excursionistes” -terme oficial per definir els visitants forans que arriben i marxen el mateix dia- algú, alguna, algun petit grup hi haurà que es pugui fotografiar i veure al Diari imprès del dimarts, davant de l’aparador d’una botiga, amb cara de desconcert i de frustració. Que també aquesta era una imatge “tradicional” de la Diada.

Perquè, fronteres enllà, no hi ha moltes persones que coneguin la data d’aquesta Diada i el seu motiu. Tret que es prenguin la feina d’una consulta informàtica prèvia, sempre convenient o, almenys, útil. Si amb prou feines poden intuir que celebrem Meritxell –pel vessant religiós internacional- com poden conèixer aquesta festa “local” a tocar de la Primavera? Als visitants forans per turisme de comerç els desitgem que la frustració els sigui lleu. El paisatge no tanca, i bé que paga la pena com a alternativa no sempre emprada.

I a tothom, com també dirà la Síndica per rematar el seu discurs, no menys tradicional, Bona diada de la Constitució!

tracking