Creat:

Actualitzat:

L’essència de la guerra és la violència. Que ningú s’esgarrifi pel que està passant. Això només és l’inici de les conseqüències d’una decisió fonamentada en les decisions polítiques preses per la Unió Europea els darrers 30 anys. Bàsicament, s’ha perdut l’oportunitat que la perestroika va oferir a l’Aliança Atlàntica de construir una estructura de seguretat que inclogués Rússia. Això és que des de la desintegració de la Unió Soviètica fins als darrers moviments d’expansió de l’OTAN cap a l’Est s’han menystingut els missatges d’enuig enviats per Moscou.

Què es pot fer ara? Andorra, com a poble, i Europa, com a comunitat, haurien de demostrar el seu suport a l’Estat agredit, Ucraïna. Dit altrament, els ucraïnesos s’haurien de sentir recolzats per la resta de membres de la Unió Europea. I els andorrans haurien d’estar plenament alineats amb la UE i el copríncep Macron. Fent-ho amb ple convenciment i sense fissures. Aplicant sancions, acollint refugiats i enviant suport econòmic i humanitari. Fent seva la dita “a mal temps, bona cara”, davant els sacrificis que haurem de suportar per aquest cop de peu rus al tauler de la geopolítica.

Des del punt de vista bèl·lic, són poc comprensibles les veus que qüestionen el dret a la legítima defensa del poble d’Ucraïna. Gairebé tothom està a favor de la pau i de la resolució del conflicte amb el diàleg. Tot i que no subministrar-los armament seria comparable a no llançar un salvavides a qui s’està ofegant al mar, dient-li que així tindrà l’ocasió d’aprendre a nedar.

Ara bé, un cop decidida aquesta posició d’unitat i fermesa davant aquest atac no provocat i injustificat, caldria donar prioritat urgent a la diplomàcia. L’objectiu seria que ningú se sentís ni perdedor ni vencedor. Caldria evitar, de totes totes, que Rússia reaccionés com un porc fer que, sentint-se aculat a una paret, es regirés violentament fins al punt de sentenciar tothom a mort.

En definitiva, per molt que se’ns regiri l’estómac, la solució passarà per donar una sortida digna a Putin. Altrament, Ucraïna patirà encara més, i la resta del món podria sofrir unes conseqüències desastroses, més enllà del raonablement imaginable.

tracking