Creat:

Actualitzat:

Durant les darreres setmanes s’ha difós un comentari fet a les xarxes socials i dirigit al company Joao. La resposta de l’home a la denúncia que va fer el meu amic, amb una piulada, és intolerable i una manca de respecte. Podem debatre si s’està d’acord o no en certs punts sobre com s’ha actuat per ambdues bandes, però en allò que tots hauríem d’estar units és en el fet que l’insult xenòfob no pot ser mai una eina de defensa.

M’alegra que la resposta de la ciutadania hagi estat unànime davant un atac d’aquestes característiques. Crec que si alguna cosa enforteix una societat és la unió davant les injustícies, com ja s’ha demostrat en moments difícils per al país. Però queda molt per fer.

Hem d’evitar comportaments o pensaments com els que s’han dirigit al Joao. El respecte cap als altres s’ha de treballar des de petits i és molt important que des dels sistemes educatius s’aposti per fomentar l’educació en diversitat, ja sigui de gènere, sexual... Que els nens i les nenes siguin crítics davant de reaccions així, que abans es veien com una broma i ara ja comencen a ser quelcom escandalós. Perquè les desavinences d’idees són respectables i amb debat poden ser profitoses, però quan es desqualifica l’altre passa a ser una manca de respecte o una provocació.

A aquest tipus de gent, que afortunadament crec que són minoria, els hauríem de recordar que Andorra l’hem fet gran entre tots i que, si avui som el país que som, també és gràcies als immigrants que han vingut arran d’un lloc de feina i que s’estimen el Principat. Persones que no només estan aquí per treballar, sinó que són part de la nostra societat. I potser hauríem de mirar més sovint enrere per veure allò que érem i allò que som, ja que una gran majoria de la ciutadania som fills d’immigrants, però també som andorrans.

Si aquest respecte cap als altres ens l’ensenyen des de ben aviat cada vegada seran menys aquells i aquelles que pensen d’una manera tan trista i decebedora. Perquè el Virtus Unita Fortior del nostre escut és vàlid per a tota la població, més enllà dels seus orígens o la seva nacionalitat.

tracking