La tribuna

El mal de les pensions

N’hi ha de superiors a 4.500 euros i la massa obrera amb prou feines arriba als 1.000

Creat:

Actualitzat:

Llegeixo al Diari d’Andorra el gran titular que explica que l’empresa i el treballador hauran d’aportar un 5% més per a la futura jubilació. Aquesta és la proposta de la CASS per poder sostenir les jubilacions amb una modificació de la llei, a tot estirar com a molt l’any 2023.

Em demano si la reforma es farà abans de les eleccions o després, perquè no és el mateix. Quan suposadament tornin a guanyar i a disposar un altre cop de la majoria absoluta –que vol dir poder absolut–, els polítics de DA podran fer una llei a mida sense pactar ni consensuar amb cap força política ni amb cap representant social, ni tan sols amb el poble andorrà.

Ha de quedar clar. Una pensió de 4.500 euros significa treballar 35 anys aproximadament, amb un salari mitjà superior als 10.000 euros mensuals durant tot aquest temps. Això aportaria al nostre compte de la CASS prop de 25.000 punts.

Srs. polítics, qui pot guanyar aquest salari? A part d’algun alt càrrec de Govern, algun director d’alguna parapública i per acabar algun alt càrrec de la banca. Crec que els podríem comptar amb els dits de les dues mans, però malauradament no és així.

Per què no se’ns diu al poble andorrà en l’àmbit estadístic quantes pensions hi ha de 4.500 a 5.000 euros? Segons tinc entès ja no són 4.500 euros, sinó pensions més astronòmiques que aquest import del qual estem parlant i no vull cridar dues vegades més fort al cel per no crear alarma social!

Srs. polítics i Sra. directora de la CASS, Joaquima Sol, m’agradaria obtenir una resposta precisa ja que vostès tenen les dades exactes de tots els ciutadans d’aquest país que treballem i que cotitzem.

Un altre gran error que durant molts anys els Srs. polítics de l’època i els anteriors directors de la CASS no varen esmenar fins l’any 2015 amb la nova modificació de la Llei de la CASS, la prohibició de comprar més punts per a la branca de vellesa.

Aquí els grans economistes, inversors i gent amb un gran poder adquisitiu varen veure la gran oportunitat d’inversió sense riscos i a sobre garantida al cent per cent per la CASS, que era de comprar una gran quantitat de punts de manera descomunal i sense limitacions per a la vellesa.

L’únic risc que podien patir aquelles persones que adquirissin els punts era no saber quan els arribaria l’hora de morir. Per tant, com més anys de vida, més fàcil i ràpid es recuperaria el capital invertit. Això vol dir que a partir del vuitè o novè any posterior als 65 (jubilació) s’obtenen els guanys i es recupera tot el capital invertit.

Així doncs, una persona a partir dels 74 anys, aproximadament, és deficitària per a la CASS, uns dels motius pels quals els experts i vista l’esperança de vida actual més longeva s’estan plantejant d’ampliar l’edat de jubilació, i ja es parla de 67 anys.

Aquest és el gran mal que tenim actualment en aquestes pensions desgavellades de més de 4.500 euros, que en el seu dia alguns varen veure una gran oportunitat de negoci en un pla de jubilació perfecte i garantit, que ara nosaltres estem pagant a costa de l’actual massa assalariada que sosté el país i la riquesa de la nostra economia i del nostre PIB.

Ara ens demaneu de fer un esforç de pagar un 5% més, els treballadors i els empresaris. Ja n’hi ha prou de no dir les veritats i ocultar el gran mal de les famoses pensions de jubilació desgavellades. De no haver aplicat una política justa, sostenible en la seva mesura en què tots nosaltres sortiríem beneficiats, i solidària.

Segons tinc entès, al país veí, Espanya, el màxim permès per llei en una jubilació són 2.300 euros mensual, i aquí, al nostre país, la dupliquem!

El nostre fons de vellesa de la CASS no és un fons d’inversió perquè alguns rics i/o algun Voltor s’hagin aprofitat abans de l’any 2015, com he dit adés, és un fons al qual tots nosaltres hem aportat el nostre granet de sorra, per tenir una jubilació justa, digna, sostenible i dissenyada amb un futur de solidaritat a partir dels 65 anys i no arribar a aquesta edat per viure a tocar els llindars de la pobresa.

Què hem de fer a partir d’ara? Pagar més per poder sostenir aquestes pensions desgavellades a costelles de la gran massa assalariada que cada dia està més empobrida i vostès cada cop són més rics?

Tot per una mala gestió de fa molts anys, en un pla estratègic en el nostre sistema de pensions i tot per uns polítics incompetents i no fer una previsió a temps, quan fa molts anys que se’n parla?

Em demano de què servirà augmentar les pensions segons diuen vostès un 5% més en la proposta de la CASS, per salvar el sistema actual? O bé per pagar aquestes pensions desgavellades de més de 4.500 euros com he dit anteriorment? O bé, per últim, per tenir una millor pensió en un futur per a tots nosaltres?

Els recordo que també s’havia parlat d’apujar les cotitzacions en quatre punts, això no representa un 4%, sinó quasi un 20%. (22% + 4 punts) = 26%. La base actual de la cotització és del 22% + 18,2%, seria del 26% les futures cotitzacions en el supòsit cas que pugin quatre punts percentuals. Representaria un augment en les cotitzacions del 18,2% sobre l’actual a pagar de més.

Doncs resumint, esperarem a veure què passa i què ens aportarà l’any 2023, depenent de la força política guanyadora. Amb aquesta futura modificació de la Llei de jubilació que a tots nosaltres ens implica i tant ens interessa per un millor futur del país, de la nostra societat del benestar i una de les responsabilitat més important davant les nostres futures generacions.

tracking