Creat:

Actualitzat:

Amb la festa del Baptisme del Senyor culminem aquestes dates nadalenques. I sense temps per reaccionar, amb els últims petons al Nen del pessebre, ens trobem amb un Jesús adult.

Ja no és Aquell nen que reverenciaven pastors i reis. En l'horitzó han desaparegut l'estel i els càntics dels àngels i han estat substituïts per una paraula que ve del cel: "Tu ets el meu Fill". Hi ha un salt que, lluny de produir en nosaltres neguit, ens crida a la responsabilitat i a la maduresa. Déu no ha nascut per quedar-se al pessebre.

Déu no ha nascut per ser eternament nen, encara que en els nens trobem certes actituds que ens ensenyen el camí del cel. Déu no ha nascut per deixar permanentment penjat un estel en el cel.

Llavors, per a què ha vingut Déu? Per què s'ha encarnat? Per portar-nos el seu amor, que és infinit, i per començar en Jesús una gran obra que la culminarà en la seva passió, mort i resurrecció. Entre fustes va venir Jesús al món, per amor, i penjat entre fustes donarà la seva vida Jesús, també per amor.

Avui comença la vida activa de Jesús. Ha deixat de ser nen i, tocat per Déu per un nou Baptisme, surt a la trobada dels homes. Per què? Per guiar-nos amb la seva fecunda Paraula, per il·luminar-nos amb la força de la seva llum i per guarir-nos de mil i una malalties.

El Baptisme del Senyor, en el riu Jordà, és per a nosaltres un motiu d'immensa alegria.

Avui, Jesús, recentment sortit de la maternitat de Betlem, comença a donar els seus passos en públic. Què es preguntarà? Quins propòsits apareixeran en els seus pensaments? I, d'altra banda, què espera el món d'Ell? Què esperem nosaltres d'Ell? i, sobretot, què espera d'Ell Déu, el seu Pare?

En el punt 0 Jesús es posa en situació d'enlairament. Enrere ha quedat el portal envoltat de llums, aigua, pastors o molsa. Ara, a més d'adoradors i càntics, necessita heralds de la seva Bona Nova. Necessita cooperadors de la seva causa. El seu Baptisme és la bestreta del nostre. Amb el seu Baptisme tots estem cridats a posar-nos en línia de sortida per mostrar el rostre de Déu als que no el coneixen o, fins i tot, a aquells que el rebutgen.

Que nosaltres, en aquesta festa del Baptisme del Senyor, descobrim i aprofundim la nostra tasca d'obrir-nos de paraula, amb creativitat, enginy i esforç per tal que el Regne de Déu, lluny de ser marginat a la Terra, sigui presentat com a garantia de la felicitat i dels somnis que tot ésser humà té o ha de tenir.

tracking