Creat:

Actualitzat:

En aquests quasi dos anys que portem de pandèmia, molts ens preguntem fins quant durarà, això? Ens haurem de posar més dosis de vacuna? Podrem alguna vegada prescindir de les màscares?

Podrem tornar a fer vida normal?

La complexitat del genoma ARN de la Covid estableix com és i com es comporta el virus. El virus per multiplicar-se i expandir-se s'ha de copiar a si mateix, i així poder infectar altres cèl·lules dins d'un mateix individu, i a altres individus dins dels éssers humans.

Si aquesta informació fos immodificable el virus seria predictible i, amb el temps, dominable. Però aquest virus, al copiar-se per estendre’s, comet errors, o el més conegut, com a mutacions.

Aquests errors poden modificar en un sentit o un altre la capacitat del virus per infectar, o la virulència o la gravetat, o la capacitat per evadir la resposta immune produïda per les vacunes o per l'exposició prèvia al virus seguida o no de malaltia.

Fins ara els principals errors que han donat força al virus, i així li han donat avantatges adaptatius, són els que han augmentat la seva capacitat de transmissió, donant lloc a les conegudes variants alfa, delta o òmicron, i que es continuaran produint mentre el virus segueixi circulant.

Les mutacions també han afectat de forma variable la seva capacitat per evadir la resposta immune, encara que en general, amb les dosis de reforç, totes les variants responen a les vacunes reduint la gravetat i el risc de produir malaltia.

La part negativa és que seguim sense aconseguir reduir dràsticament la transmissió amb les vacunes, tot i que tenen un efecte sobre aquesta, que es pot millorar a través dels programes de reforç i de taxes de vacunació més amplies. De tot això se’n desprèn que continuaran sent fonamentals les clàssiques mesures de prevenció, com l’ús de les mascaretes on no es pugui mantenir la distància social i una bona ventilació d’espais interiors.

Només la mascareta obligatòria redueix la incidència de la Covid més d'un 50%. Però ens haurem d’acostumar a conviure amb aquest virus durant més temps, a causa de la seva alta transmissibilitat, la similitud dels símptomes amb les d’altres infeccions respiratòries comunes i la seva capacitat per transmetre’s durant períodes asimptomàtics. I sobretot per no disposar d’unes taxes de vacunació més elevades.

tracking