Albert Gomà Sala

Creat:

Actualitzat:

Vivim en un temps polític en què tant per la dreta com per l’esquerra s’ha promogut una desconnexió personal amb nosaltres mateixos, els altres i el planeta.

Per l’esquerra, s’ha fomentat un individualisme social exacerbat. Només hi ha drets, sense cap obligació.

Per exemple, es defensa una renda universal incondicional per a tothom sense cap condició. S’han convertit els gèneres i les orientacions sexuals en un catàleg de desenes d’identitats sexuals líquides i cosmopolites, en què en podem escollir individualment qualsevol, prioritzant aquestes temàtiques per sobre de les dificultats més urgents i materials de molts.

Per la dreta, s’ha fomentat un individualisme econòmic exagerat en nom d'un negoci ple d’especulació, corrupció i clientelisme. Arreu s’han creat sistemes fiscals plens de forats perquè especuladors immobiliaris i mobiliaris paguin molt poc. Els estats competeixen per atreure capitals. No hi ha lloc per cap tipus solidaritat, amb uns populismes nacionals excloents. Crec que caldria repensar què vol dir ser un ciutadà o una ciutadana avui en dia. Quins drets tenim, però sobretot repensar quines obligacions tenim cap a nosaltres mateixos, cap a la comunitat local i cap al benestar planetari. Vivint en pandèmia i amb l’emergència climàtica de fons, necessitem una guia política nova que depassi velles dicotomies i que ens doni noves eines per desenvolupar-nos plenament com a ciutadans i ciutadanes. Necessitem que la nostra vida local col·lectiva incorpori deures de solidaritat global reconeixent la interdependència entre tots i totes i amb el planeta. d’un negoci

tracking