x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Foc i lloc

Els xivatos

Actualitzada 13/12/2021 a les 06:04
“El periodisme és lliure o és una farsa”, va dir Rodolfo Walsh, militant dels Montoneros argentins, abans de ser desaparegut el 1977.

“No disparin al missatger per revelar veritats incòmodes”, va escriure Julian Assange ara fa 12 anys.

Set anys després deia que “WikiLeaks és un servei públic internacional; ens especialitzem a permetre a periodistes o informants que han estat censurats a presentar els seus materials al públic”.

Avui, l’australià es troba a les portes de l'extradició als EUA. En cas de produir-se, els seus ossos es podriran a la presó. La qüestió, en el seu cas, és que no se’l vol reconèixer com a periodista, cosa que el protegiria legalment. Malgrat que va ser ell el primer a establir el concepte de periodisme científic. Aquest consisteix a divulgar una notícia acompanyada dels documents originals en què se sustenta. Així el lector pot clicar en ells i decidir si la notícia és versemblant. Només així el públic pot jutjar per ell mateix i tenir opinió pròpia.

De llavors ençà, s’han donat molts exemples de periodisme científic. Des dels Panama Papers fins als enregistraments d’en Villarejo. Tota aquesta informació periodística s’ha aconseguit gràcies a aquells que informen sobre una persona o organització que es dedica a una activitat il·lícita. És gent a la qual caldria protegir.

Acabem de saber de dos casos recents. D’una banda, el d’un informàtic d’un col·legi de Barcelona que va denunciar als Mossos la troballa de pornografia infantil a l’ordinador del rector de la parròquia Pare Manyanet; de l’altra, la denúncia pública del president del SIPAAG (el sindicat de funcionaris) lamentant la deficient planificació a l’Oficina Covid.

En el cas català, el col·legi ha castigat l’informàtic per denunciar la troballa de material pedòfil als Mossos, en comptes de fer-ho a la direcció del centre. Si ho hagués fet, probablement la Congregació dels Fills de la Sagrada Família hauria enterrat el cas. En el cas andorrà, el govern ha acusat el representant dels funcionaris de perjudicar-lo, convidant-lo a anar a la batllia, sabedor que en cap cas prosperaria una querella. El nepotisme no està tipificat com a delicte.

Malauradament, sabem per experiència que, quan s’enfronten la veritat i el poder, el poder sempre guanya.
  • #6 Les dues Andorra
    (13/12/21 16:52)

    Quan tot està podrit (degut a una més que evidentment manca de separació de poders), i es viu sota un règim que podríem anomenar cleptodemocràtic (és a dir amb la democràcia robada), poc o cap sentit té participar-hi, creure, i encara menys quan tens enfront a una colla de tramposos, que juguen amb els daus i les cartes marcades mitjançant la política del vot.

    Per altra banda, acudir al que ells anomenen justícia és una pèrdua de temps, salut i diners, d'on només pots sortir mal parat.


    PD: I mentrestant ja sabeu; l'Andorra que viu del botí, panera, paga doble i sense perdre cap ploma; i l'altra Andorra a fer jocs i mànigues per arribar a meitat de mes.

    Respondre
  • #5 Negar Déu
    (13/12/21 11:37)

    És que ja no hi ha possible confrontació entre veritat i poder.

    La veritat és allò que emana del poder.

    És la conseqüència directa de les veritats subjectives i de la negació del que és objectiu.

    Respondre
  • #4 Matrix
    (13/12/21 10:07)

    Senyor Delfí Roca, amb el fet de comparar el cas Julian Assange amb el cas Sipaag, francament al·lucino! Sobre la última frase de la seva columna: Si és veritat el que sentència, l'Estat de Dret és una quimera!

    Respondre
  • #3 Argentí en calçotets
    (13/12/21 08:07)

    Mal començament citant al Walsh, qui va, per una banda, redactar condemnes a mort a presoners i, per altra, va delatar a companys seus a paramilitars. I comparar el cas d'Assange amb el del sindicat andorrà, de penita pena.

    Respondre
  • #2 Véritas
    (13/12/21 06:54)

    "En una època d'engany universal dir la veritat és un acte revolucionari."
    George Orwell.

    Respondre
  • #1 pep
    (13/12/21 06:40)

    Una llástima, una injusticia, molt bona columna Sr. Roca com sempre.

    Respondre
6
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts