Creat:

Actualitzat:

Des que tinc consciència de l’enquesta de l’Observatori del CRES, el trànsit és una de les primeres preocupacions dels habitants d’Andorra. El trànsit és una de les coses que la gent té claríssim que s’han de millorar. Vivim les dificultats que patim a diari els que ens desplacem per anar a treballar, a recollir els nens o quedar amb els amics. Vivim els col·lapses descomunals que s’han produït aquesta setmana a Andorra i que es produeixen cíclicament mentre invertim milions d’euros en la recerca del turisme de qualitat que no vindrà mai en aquest context. Veiem que la gestió del trànsit a Andorra no funciona, tot i que ens costin un ull de la cara les càmeres, els panells de missatges, els recursos humans, el centre de control caríssim i altres històries. Vivint i veient el drama, què podem fer?

La meva humil proposta. Primer. Cal recopilar en un sistema informàtic tots els recursos: capacitat de les vies, sentit de carreteres i carrers, semàfors, pàrquings amb capacitats o magatzems de càrrega i descàrrega de mercaderies.

Segon. Obtenir dades de tots els desplaçaments de tots els vehicles per minut i hores, tots els dies de l’any. Cal recopilar informació referent al tipus de vehicle, velocitat i trajecte. Evidentment de manera anònima. No és necessari desar dades com la matrícula o conductor.

Tercer. Dissenyar un model informàtic que, amb tota la informació anterior, detecti els colls d’ampolla, els punts més conflictius de la nostra xarxa viària, els pàrquings més sol·licitats que creen que la gent vagin fent cercles al seu voltant, etc.

Quart. Fer que el model, basant-se en tècniques d’intel·ligència artificial, proporcioni a cada instant mesures per superar o minimitzar els nostres caos circulatoris. Des de solucions permanents (incorporar més panells informatius i en quin lloc ubicar-los) com temporals (agents de circulació que orientin els conductors, apagar determinats semàfors, etc.).

El més bo de tot és que la tecnologia per fer tot això fa anys que està disponible. Com és que tenim la sensació que a Andorra sempre anem tard en tot?

tracking