Creat:

Actualitzat:

La generació baby boomer està en boca de tothom des de fa molts dies. En concret, a partir del moment que el Consell General d’Andorra crea la comissió d’estudi per a la sostenibilitat de les pensions de jubilació de la CASS i varis experts anuncien que les pensions d’un important sector de la població són insostenibles.

Es tracta, a grans trets, de les persones que es van incorporar al mercat laboral entre el 1980 i el 1995, les quals es van beneficiar, des del punt de vista laboral, de la construcció de la Unió Europea. Aquesta generació, nascuda entre el 1960 i el 1975, compta avui dia amb una edat d’entre 46 i 61 anys. Són el grup d’edat més nombrós. Van créixer amb la televisió, mitjà que va modificar els seus hàbits d’entreteniment i la seva manera d’informar-se. A més, van viure la lluita pels valors socials i van ser testimonis de la incorporació de les dones al món laboral. Tot i que els estudis de l’OCDE manifesten la clara regressió que es produirà d’aquí a uns anys, i que hagi quedat prou clar que no hi ha cap sistema de pensions europeu que hagi patit un col·lapse, algunes formacions polítiques neoliberals insisteixen en un canvi de sistema en les pensions de jubilació amb una clara intenció de semiprivatitzar o privatitzar del tot el model de pensions socials andorranes. Pensem que aquesta comissió ha de servir per aportar uns ajustos necessaris, però una vegada assolit un consens polític i social, no es pot repetir el que va succeir amb les pensions dels funcionaris del Govern d’Andorra, per als quals les regles del joc van ser canviades sense consens ni diàleg amb els sindicats implicats.

Ni el Govern d’Andorra ni cap altra formació política ha de decidir què es farà amb els diners de tots aquells que han cotitzat any rere any tota una vida . És per aquest motiu que demanem al final del procés un referèndum entre tots els cotitzants a la CASS.

tracking