Creat:

Actualitzat:

A partir de demà tindrem disponible a Andorra un nou abonament de transport públic, que s’emmarca en el projecte del Govern per millorar el nostre entorn mediambiental. A efectes pràctics, viatjar en transport públic serà ara molt més barat. Tal com va concretar la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, tindrem a la nostra disposició un abonament de 30 euros mensuals amb viatges il·limitats útils per a tot el territori, que suposa un descens de preus que arriba fins al 81% (en el cas de la zona 4). També entren en vigor rebaixes de tarifes per viatjar fins al Pas de la Casa, Arinsal i la Corti­nada.

Actualment, el parc automobilístic del país és de més de 91.300 vehicles, segons les darreres dades publicades pel departament d'Estadística. En les mateixes dates, la població total era de 78.015 residents, és a dir, més d’un vehicle per habitant. Per a un país com el nostre, amb una superfície reduïda a 468 quilòmetres quadrats, sembla totalment il·lògic aquest fet –fins i tot insuportable– per a la mobilitat interna de les carreteres.

Amb la cura del medi ambient a la cartera de les grans prioritats de país, el Govern ha fet un pas més cap a una Andorra verda i lliure de fums. Però, per quin motiu hauríem d’aprofitar aquesta proposta? La resposta fàcil és la reducció de preus i la de la contaminació pels fums, però també reduirem la contaminació acústica, alhora que contribuïm a l’harmonia, a la cohabitació més positiva entre vianants i vehicles.

A més, darrerament veiem com els comuns també se sumen a treballar des d’aquesta mateixa perspectiva –treure el fum del nucli de les parròquies– a partir de l’impuls dels autobusos comunals o la conversió de carrers en zones de vianants, com el carrer Callaueta a la capital.

Les noves generacions, mil·lennistes inclosos, preferim alternatives de transport més econòmiques i respectables amb el medi ambient. Amb projectes com aquests crec que estem encaminant-nos cap al futur desitjat. És hora de deixar-nos d’excuses, apostar per les alternatives de mobilitat sostenible i utilitzar els cotxes només en els trajectes que realment són necessaris.

* Eduard Muñoz Pérez, Secretari de la secció jove de Demòcrates

tracking