Creat:

Actualitzat:

Vaig passar la infantesa entre cals avis, on l’única fressa que se sentia era la sirena de la bòbila a l’hora d’entrar-hi i de sortir-ne els treballadors i els crits de l’àvia Carmela quan jo en feia alguna de crespa, i el bar de casa, on hi havia sempre un rum-rum somort de cartes sobre la taula i els renecs pujats de to dels muts que feien la botifarra. L’adolescència em va enganxar entre un pis (crits, cops de porta i, de cent en quaranta, el refilet de l’esmolet), el bar de la piscina (xipollejar d’infants i riallades d’adolescents) i un mas (espetarregar de llenya, grunys de porcs i xiular de tramuntana escolant-se per les finestres). Després, la vida em va continuar regalant silencis: arreu he viscut en carrers poc transitats on pràcticament no se sentia res a banda del cant dels ocells de matinada, la rialla o el plor de les criatures que hi jugaven i el suau murmuri dels cargols mentre dibuixaven camins de plata amb les bavalles o el de les fulles bressant-se per agafar el son.

No, no he tingut la desgràcia d’haver de sofrir el bruel de Pals abans que la Principal de casa el convertís en sardana ni els garranyics somorts d’ultratomba de cal Pardo de Sispony abans que no se’n cantés ni gall ni gallina. He tingut la sort que el cuc de les orelles només m’ha hagut de marxar de vacances molt de tant en tant: amb algun esgarip de bestiola peluda o plomada, amb algun xiscle agut i insuportable de bestioleta amb bolquers i amb algun espinguet de bestiolassa amb micròfon.

Però tot ve que s’acaba i, com tanta altra gent a Andorra, em toca haver de suportar si us plau per força el ronc exagerat i emprenyador dels tubs d’escapament modificats dels cotxes i les motos d’alguns pencuts que ignoren que com més menuda és la nou, més soroll mou o, per dir-ho a la matemàtica manera, que la fressa que surt dels vehicles sol ser inversament proporcional al cervell de qui els mena. Fa dos mesos que tenim nova Llei del Codi de circulació (Llei 12/2021, del 13 de maig); aplicant-ne l’article 4.14 pel qual “es prohibeix circular amb vehicles que emetin pertorbacions electromagnètiques, sorolls, gasos i altres contaminants a la via pública” ho tindríem solucionat. Qui tingui orelles, que escolti.

tracking