Creat:

Actualitzat:

Fins fa poc, gran part de la ràbia en la comunitat internacional d'inversors, pel que fa a la inversió a la Xina, tenia a veure amb el que les empreses occidentals havien de suportar quan feien negocis a la Xina: espionatge i robatori de secrets comercials, transferència forçada de tecnologia al soci xinès i control estatal pel que fa als servidors informàtics i als empleats que podien seleccionar...

Últimament, el focus s'ha centrat en les empreses xineses –pel que sembla privades, però totes controlades de facto pel CCP (Partit Comunista Xinès)–, que es financen a les borses occidentals. Els polítics populistes i un expresident inestable dels Estats Units fan crides per “retirar” les empreses xineses del NYSE (New York Stock Exchange). És segur invertir 500.000 milions de dòlars en accions d’Alibaba o Tencent mentre es disposa de molt poca informació sobre les seves operacions?

Aquest mes, l'oferta pública de la companyia xinesa de transport compartit DIDI planteja la qüestió de quanta pressió hauria d'aplicar la Securities & Exchange Commission (SEC) per esbrinar si els inversors van ser enganyats intencionadament. DIDI va recaptar 4.400 milions de dòlars a la NYSE, però el preu de les accions es va enfonsar en pocs dies quan el Govern Xinès va anunciar que prohibia les aplicacions d'aquesta empresa perquè infringien les lleis de privadesa.

Si això no fos suficient, el regulador cibernètic de la Xina va dir dissabte que qualsevol empresa amb dades per a més d'un milió d'usuaris hauria de sotmetre's a una revisió abans de poder llistar les seves accions a l'estranger, ampliant així el seu control.

Fins que la SEC, l'OMS i fins i tot el G7 no decideixin revisar amb severitat algunes de les accions més descarades del CCP, augmentaran els dubtes sobre si és possible considerar la Xina com un soci econòmic digne de confiança. Fins aleshores, són necessaris articles i novel·les de real politik que tractin algunes de les pràctiques més qüestionables del CCP. Mentrestant, qui carregarà el mort d'aquesta guerra entre Washington i Beijing? Clar, els inversors: s'han d'esperar caigudes importants dilluns en les accions de Baba, Tencent i Didi... Potser recomanable vendre les seves accions xineses, més que mai, abans de marxar de vacances.

tracking