Creat:

Actualitzat:

Andorra va néixer com a país el 1278 amb la signatura del primer pariatge. En aquests 750 anys Andorra ha viscut a l’empara dels coprínceps i ha experimentat un creixement econòmic extraordinari en els darrers 60 anys que explica l’Andorra actual.

No obstant això, el món ha canviat i Andorra ha deixat de ser un desconegut i s’ha vist obligat a parlar de tu a tu (amb les limitacions que té un país petit) amb la resta de països.

La constitució, l’acord monetari o l’acord d’associació són canvis importants i als quals ens hem o estem adaptant.

S’ha desenvolupat un marc fiscal homologat, signat convenis de no doble imposició i acords d’intercanvi d’informació, fet que ha fet que Andorra deixés de ser un paradís fiscal.

La complexitat creixent de les relacions internacionals fa necessari mantenir un volum creixent d’institucions i administracions que ens exigeixen els països del nostre entorn. Entenent la necessitat de tenir-les i finançar-les, hem arribat a la conclusió que el nostre model econòmic també havia de canviar per poder subsistir com país, i hem apostat per diversificar l’economia intentant crear nous sectors d’activitat i donant la benvinguda a la inversió estrangera.

En consonància, Andorra s’ha donat a conèixer al món amb actes com la cimera iberoamericana o amb l’atracció d’inversió estrangera com el centre d’investigació de Grifols, que pot ser un pas important per crear un sector de recerca mèdica al principat.

El debat de tenir un aeroport propi, sense entrar a valorar si es pot fer en un lloc o en un altre, ajudaria sectors com el del Turisme i comerç a reconvertir-se i portar inversors per desenvolupar sectors nous.

Andorra avui és més coneguda i més atractiva del que ha estat mai per als inversors, però queda molta feina per definir el model de país. Estarem a l’altura per encertar les decisions i que Andorra trobi el seu lloc al món del segle XXI?

* Vladimir Fernández, Soci Crowe

tracking