de la meva agenda

Les dolces 'M'

Montserrat i Meritxell. Mossèn Cinto Verdaguer les agermana i canta

Creat:

Actualitzat:

Montserrat i Meritxell. Són les meves dolces M. El poeta de la Renaixença, mossèn Cinto Verdaguer les agermana i canta: “Rosa d’Abril” i “ Rosa de Bardissa” que florí lo sis de gener per acollir la Goja de Fontargent. Els pelegrins d’Andorra se’n fa ressó: “Una seca gavernera / que escondia tan gran bé, / ans de vindre primavera / verda fulla i flor tragué, / puix Vós ROSA divina / de bellesa singular.”

Meritxell i Montserrat. Les dolces M que il·luminen els dos pobles germans.

Meritxell Meridiem, Llum de Migdia. La devoció popular entona a cor obert : “Amb vostra mà poderosa / guardeu-nos de tot perill / i porteu-nos amorosa / a vostre Santíssim Fill. / Coronats d’eterna glòria / en el cel puguem cantar / De Meritxell Verge Santa / vullau-nos sempre ajudar”.

Montserrat. Els turons serrats pels mateixos serafins sostenen l’Estel que il·lumina la catalana terra, tot pregant-li “guieu-nos cap al cel”.

27 d’abril. La Mare de Déu de Montserrat, patrona de Catalunya. Any Meritxel·lià 2021. Repasso l’agenda de 1996. Llegeixo: “ 75è aniversari de la coronació canònica de la Verge de Meritxell, Patrona d’Andorra. Guia del Pelegrí. AINA ho festejà agermanant les Dolces M i participa a la Vetlla de Santa Maria amb els joves de les 10 diòcesis catalanes. Prop del miler de joves reflexionen sobre el lema: “ LA PREGÀRIA FEU DE MARIA UNA DONA EXTRAORDINÀRIA”.

Quatre monitors i un servidor, la darrera setmana d’agost, després de participar a la missa al Santuari de la Mare de Déu de Meritxell enfilem els camins que et duen als peus de la Moreneta. El campament volant tingué com a lema: “Campaments de joves arrelats en el poble”. El fruit de la caminada de 7 dies fou ben sucós: “ El ser cristià no es viu a distància, sinó que es fa vida quan es camina junts convivint, compartint”. El monjo Pare Josep Enric Parellada ens ho feu present en la celebració de l’acollida als peus de la Moreneta. El Pare Abat donà als joves la seva benedicció. El pelegrinatge dels monitors d’AINA clogué davant la llàntia que el Consell General ofrenà a la Mare de Déu de Montserrat en ocasió del 50è aniversari de la coronació de la Moreneta. La llàntia andorrana llueix a l’entrada de la basílica montserratina.

Les DOLCES M, Meritxell i Montserrat, formen la corona que la Mare de Jesús vol per al gaudi dels seus fills devots catalans i andorrans.

Aquesta lletra M ens ajuda a lloar a la Mare de Jesús, única i tan estimada amb diverses advocacions

La M de MARE. Jesús diu des del tron de la creu: “Mare aquí tens el teu fill. Fill aquí tens la teva Mare”. Maria, Mare de Jesús i Mare nostra.

La M de MARIA. Míriam que significa estimada de Jahvé. Que sigui tamb molt estimada nostra.

La M de MEDITATIVA. Jesús lloa la mare: “Feliç qui escolta la Paraula de Déu i la medita en el seu cor”. Nosaltres sabem meditar-la?...

La M de MESTRESSA. Mossèn Josep del Santuari de la Cisa (Maresme) prega a la seva Mestressa que el faci servidor, conseller i endreçat com fan les mestresses a llurs cases. Nosaltres tenim per endreçar la nostra petita casa del cor.

M de MAGNIFICAT. El cant i l’alegria de Maria s’encomana a la mainada i als monitors de la FEMN que tenen per patrona la Mare de Déu de l’Alegria, festejada el darrer diumenge de maig. El nostre cor ha de guardar l’alegria de la Pasqua de Jesús Ressuscitat.

La M de MAJORALA. La majorala és la confraressa major. Les majorales a Bellcaire curaven de l’altar de la Mare de Déu Assumpta al cel. El nostre cor és també l’altar que rep Jesús en l’Eucaristia.

La M de MARMESSORA que té com a missió de complir la voluntat de Jesús. “ Els apòstols s’aplicaven unànimement a l’oració amb la Mare de Jesús”. Com posem en pràctica el desig de Jesús de “pregueu i demaneu?...

La M de MAJESTAT que mostra la dignitat del poder sobirà de Jesucrist crucificat. Caselles i Meritxell són els dos tresors que abracen el poble de Canillo. També Montserrat abraça tot el poble català.

La M de MITJANCERA de tots els favors. Diu Maria: “Fill, no tenen vi”. Jesús convertí l’aigua en l’amor de més qualitat. Sabem ser sempre el bon vi de l’amor?...

La M de MERCÈ perquè Maria és la benvolença personificada. Hem de recordar les paraules de Jesús: “Tot el que feu a un altre, a mi m’ho feu”.

La M de MANIFESTADORA que fa present la bellesa de Déu aquí a la terra. Jesús diu als deixebles i també a nosaltres: “Vosaltres sou els meus testimonis”.

La M de MONITORA D’AINA que protegeix l’ obra social i lúdica i educativa dels joves monitors i monitores. Com estimem i col·laborem amb AINA?...

Prego a la dolça Mare de tots, la meva Confident : Que la bella i clara Aurora de Meritxell i l’estel del matí de Montserrat ens portin el Sol de justícia que il·lumini tots els pobles.

Felicitats, amigues Montserrat, sigueu estels dels nostres pobles per endolcir el nostre pelegrinatge devers el Regne de Déu!

tracking