Creat:

Actualitzat:

Els dies després de la Pasqua esdevenen per als apòstols un via lucis, un “camí de la llum” amb cada encontre amb Jesús ressuscitat. Primer les dones, després Maria Magdalena, Pere, els dos d'Emaús, finalment, els apòstols reunits... I als apòstols en diverses ocasions.

L'experiència de l'encontre amb Jesús ressuscitat hauria de tenir diversos components en els qui en foren testimonis:

-El component físic: presència real de Jesús enmig de la comunitat: “Mireu-me les mans i els peus. Palpeu-me, els esperits no tenen carn i ossos com veieu que jo en tinc... Li donaren un tall de peix i se’l menjà davant d'ells.”

-Un altre, la joia i alegria que Jesús els transmet: “Pau a vosaltres” és la salutació que els repeteix.

-També la identitat entre el ressuscitat que se li apareix i el Jesús que morí a la creu: “Els ensenyava les mans i els peus”, amb les marques dels claus.

-La mort i resurrecció no fou un fet casual, sinó que ja era anunciada pels profetes i els llibres de la Llei: “Jesús els obre el sentit de les Escriptures.”

Les aparicions de Jesús ressuscitat són la clau per entendre que el Regne de Déu ja ha començat enmig dels homes. Els apòstols, al principi, no havien entès l’obra de Jesús. Eren membres del poble escollit, acostumats al culte dels dissabtes a la sinagoga. Saben que Jahvè és el seu Déu, que enviarà el Messies per salvar el seu poble humiliat. Vivien en l’esperança. Però no havien entès el projecte de Déu que Jesús duia a terme.

Caldrà que Jesús els obri el sentit de les Escriptures perquè ho puguin entendre. Vivien massa pendents de la seva feina, les xarxes, la barca, els impostos o la llibertat perduda. I Jesús els obre el sentit de les Escriptures.

Comprendre les Escriptures és acollir el projecte de Déu, implantar el seu Regne, acceptar un Messies, el camí del qual passa pel sofriment i la mort, no pel triomf i el poder humà.

Comprendre les Escriptures voldrà dir entendre que ells no n’estan fora sinó que, amb la seva humanitat, amb els seus sofriments i alegries, són protagonistes del Regne de Déu.

Ens farà bé també a nosaltres entrar de la mà de Jesús en el missatge de la Bíblia i acollir-lo com si en fóssim protagonistes.

tracking