Creat:

Actualitzat:

Acabo de llegir un llibre i m’ha dut a les classes de filosofia de 3r de BUP del Sant Ermengol de fa 40 anys. A les lliçons de psicologia, l’aprenentatge i les pautes de comportament. A Paulov i a Skinner. Al conductisme. He pensat que Diez razones para borrar tus redes sociales de inmediato de Jaron Lanier (Debate, 2018) hauria estat un bon llibre per comentar avui a classe.

El títol és molt cridaner, molt americà, però Jaron Lanier ve d’aquella barreja cultural, d’aquell món d’enginyers, hippies i artistes de Califòrnia que a Silicon Valley van superar les fronteres del coneixement i la divulgació de la tecnologia, descalços i vestits amb túnica, cercant la utopia de la llibertat i la comunicació oberta i en xarxa.

L’informàtic i músic Lanier sap de què parla i amb el seu manifest de 190 pàgines ens avisa que no coneixem suficientment els ressorts d’aquestes grans empreses tecnològiques, un món nou on hem entrat per pròpia voluntat i de forma aparentment gratuïta. Aquells orígens idíl·lics s’han perdut. El negoci, la publicitat, els algoritmes, la IA, els bots, els trolls, els fake news, ben dirigits, ja fan possible canalitzar opinions i conductes, captar i revendre la nostra atenció i fins i tot influir en els resultats d’un procés electoral. Les “deu raons” són deu crits d’alerta: “hem de ser gats, que no es deixin domesticar” -diu- i ser radicalment crítics davant la vigilància a la que la tecnologia ens sotmet. El problema no són les xarxes socials ni els avenços tecnològics, sinó l’ús que se’n fa i la urgència per modificar el model. I la manera de convèncer els responsables de Silicon Valley per cercar altres direccions i trobar un altre camí és, senzillament, desconnectar, esborrar els comptes i donar-se de baixa.

El llibre es llegeix bé, és clarivident i didàctic. Desemmascara els interessos, les motivacions i els models de negoci de les plataformes. Fa evident el tramat amagat, capaç d’atrapar la nostra atenció, mantenir-la captiva i dirigir-la a la producció del major benefici econòmic i també polític. Explica com les xarxes socials dissenyen ja la nostra comprensió del món. Un desafiament sense precedents a la llibertat humana.

Us animo a llegir-lo.

tracking