Creat:

Actualitzat:

Fa dies que les xarxes parlen sobre la diplomàcia i com aquesta ens afecta en les nostres relacions amb els Estats.

La funció principal de la diplomàcia és el maneig de les Relacions Internacionals a través de la negociació, amb l’objectiu d’aconseguir acords de pau o d'altres que siguin d’interès per a les parts.

Però podem parlar de diplomàcia quan només es busca l’interès d’una de les parts?

Aquesta qüestió complexa ens demostra que existeixen moltes situacions en les quals no sempre hi ha la simetria entre les relacions.

Quan cal la diplomàcia per resoldre un conflicte resulta important que tots aquells actors involucrats trobin la forma per fer sentir la seva veu de forma efectiva i autèntica, és a dir generar un ambient adequat per poder parlar sobre els seus temes i les seves necessitats d’una manera que incloguin les seves preocupacions més significatives, i reflecteixin el sentit de com es veuen ells mateixos en relació al conflicte, llavors és més probable que siguin capaços d’arribar a una solució.

Alhora és important la forma de relacionar-se i comportar-se per part de les persones que han d’intervenir en la recerca d’una solució. Coincidirem que determinades accions o formes de comunicar-se generen dificultats per poder establir les interaccions negociadores efectives per arribar als acords necessaris i trobar les solucions buscades.

Les parts han d’acordar una definició comuna del problema en qüestió, com també implica que el problema no ha de ser plantejat per satisfer els interessos d’una de les parts, sinó per poder encarar d’una forma efectiva un procés de recerca de solucions possibles.

Sabem que no és el mateix el conflicte que poden tenir els pares amb els seus fills adolescents que els conflictes que es poden tenir a la feina o els conflictes que existeixen en el món polític.

Però d’una forma o altra la negociació, l’habilitat per gestionar-los, ha de ser present. La vida constantment ens posa al centre d’infinitats de conflictes, alguns senzills de gestionar i d’altres més complicats, o inclús alguns d’impossibles. Però no hem de perdre de vista que sempre haurem de fer valer les nostres habilitats negociadores per poder seguir amb el camí de la vida, o ser capaços de viurem amb el que ens toca de la millor manera possible.

tracking