La tribuna

La banca com a part de la solució a la Covid

El darrer informe posa de manifest la importància de disposar d’un sistema bancari propi

Creat:

Actualitzat:

La banca té un paper crucial en el desenvolupament econòmic d’un país, gràcies a la seva capacitat d’estimular l’estalvi i de distribuir-lo entre els particulars, les empreses i les administracions públiques que ho necessiten per portar a terme les seves activitats de consum i d’inversió. En definitiva, és com es crea riquesa i avancen les societats. A Andorra, aquesta funció pren encara més rellevància perquè el negoci de banca privada ha permès que les entitats bancàries disposin d’unes dimensions i d’un excedent de liquiditat superior a la de qualsevol altre territori de mides similars.

El sector bancari andorrà ha injectat a l’economia del Principat aproximadament uns 6.000 milions d’euros –unes dotze vegades el pressupost del Govern–, la meitat dels quals per finançar el teixit empresarial i un 33% per ajudar a particulars. En aquest darrer col·lectiu, destaquen els crèdits hipotecaris, que des del 2015 han crescut un 34%, arribant a les 711 hipoteques concedides durant el 2019. Per altra banda, els bancs han estat històricament els finançadors exclusius de l’administració pública i, actualment, després de la diversificació del deute públic impulsada pel Govern en els darrers anys, la banca andorrana finança el 51,8% del deute andorrà, incloent préstecs, pòlisses i les emissions de bons del Principat en cartera pròpia. A tot això cal sumar-hi que el sector proporciona a la població uns sistemes de pagament segurs i àgils per fer possible el dia a dia de les persones, la contribució a la millora de la societat destinant-hi una part dels seus beneficis en forma de suport social, o el fet que la plaça financera doni feina directa, qualificada i permanent al 5% dels assalariats del país.

Aquest suport a la prosperitat del país s’evidencia encara més en situacions de crisi sobrevingudes com la que estem afrontant actualment. La pandèmia ha fet que els cinc bancs, sota el paraigua d’Andorran Banking, haguem treballat a l’una conjuntament amb el Govern per ajudar a implementar mesures per minimitzar els efectes de la pandèmia: hem estat la corretja de transmissió dels crèdits tous i de les carències en les quotes de préstecs i hipoteques, tramitant al voltant de 350 peticions amb un saldo viu dels préstecs de gairebé 122 milions d’euros. Tot aquest suport ha estat possible gràcies a la fortalesa dels bancs fruit també del procés d’homologació dut a terme en la darrera dècada.

Així, podem dir que aquest cop la banca està sent part de la solució de la crisi, actuant com a facilitador en la tasca d’assegurar l’estabilitat d’Andorra, alleugerint el pes que suporta l’Estat per minimitzar les conseqüències de la pandèmia i contribuint al procés de recuperació del país. Des del sector no ho podem concebre de cap altra manera, ja que tots remem cap a la mateixa direcció i, si el país té un problema, la banca també. Per tant, la crisi de la Covid-19 ha posat en valor la importància de disposar d’un sector bancari propi, que estigui al costat del país i de la seva gent, que faciliti liquiditat i aporti solucions. Així ho hem volgut posar en relleu en el tercer informe de l’Andorran Banking Observatory, titulat “El paper de la banca en el creixement socioeconòmic d’Andorra” que podeu llegir al web de la nostra entitat.

En la publicació també detallem el context actual que viu la plaça andorrana, un moment de transformació i amb molts reptes als quals hem de fer front, des del canvi de model de negoci que hem fet en els últims anys fins a l’escenari actual de tipus d’interès negatius o les noves exigències regulatòries. Des d’Andorran Banking tenim clar que el sector té una gran capacitat de resiliència, s’ofereixen serveis amb un elevat valor afegit i presenta unes més que confortables ràtios de solvència i liquiditat. Però també som conscients que per continuar mantenint aquesta estabilitat i competitivitat cal que, en l’escenari actual marcat pel futur acord d’associació entre Andorra i la Unió Europea, el Banc Central Europeu esdevingui el prestador d’última instància del sistema.

A més, tenint en compte que l’estabilitat del sector financer és vital tant per al creixement econòmic i social del país com per garantir la sostenibilitat i la sobirania d’Andorra, és necessari que es mantingui l’exclusió de l’activitat bancària del passaport comunitari mentre no es pugui garantir una capacitat competitiva adequada i amb igualtat de condicions davant les grans entitats europees.

*Esther Puigcercós, Directora General d’Andorran Banking

tracking