La tribuna

Andorra, en boca de tothom

Mitjans de comunicació de tot el món es fan ressò de la situació que vivim

Creat:

Actualitzat:

Mitjans de comunicació de tot el món es fan ressò de la situació que estem vivint al Principat, menys Espanya, que només parla de nosaltres. I això? Doncs per alguns personatges públics, esportistes o, fins i tot, youtubers que van decidir venir a Andorra pel tema fiscal, entre d’altres com ara que som un dels països més segurs del món, amb una de les millors sanitats, amb un entorn natural privilegiat.

A part d’això, es queixen, s’enfaden i critiquen el govern espa­nyol perquè ens revèn unes quantes vacunes per fer front a la pandèmia. Doncs a tots aquells que parlen per parlar, només dir-los que Andorra, a part de limitar geogràficament amb Catalunya, és un Coprincipat parlamentari en què la direcció de l’Estat recau en la figura del Copríncep episcopal, el bisbe de la Seu d’Urgell, i del Copríncep francès, el president de la República Francesa. Per tant, ambdós països tenen l’obligació o el compromís d’ajudar-nos segons allò pactat en els pariatges.

També sembla que el grup parlamentari d’Unides Podem se’n foti d’Andorra demanant que tornem a ser a la llista de paradisos fiscals. És del tot cert que fa uns anys gaudíem d’unes condicions fiscals molt bones, però actualment ja no som un paradís fiscal. I per molt que des del país veí vulguin que ho tornem a ser, no crec que sigui ni tan fàcil ni tan viable. Tant de bo només sigui una iniciativa sense èxit.

I els veïns francesos no es queden curts tampoc. El tancament del país gal, i els gendarmes obliguen els turistes a presentar una prova PCR negativa per poder accedir al país veí del nord.

Ho puc entendre per un tema de seguretat i per tal de frenar els casos ocasionats per la Covid-19, però hem de ser una mica més humans i solidaris amb tot el que ens comporta i per això ens hauríem de donar suport els uns als altres ara per ara, i després ja tindrem temps per debatre altres qüestions polítiques, econòmiques o el que calgui.

Vull fer menció que al nostre escut hi ha el següent lema: “Virtus Unita Fortior” i està format per quatre quarters, és a dir; dos per cada Copríncep. I què vull dir amb això? Doncs que tal com diu el lema, la unió fa la força, ens ho hauríem d’aplicar tots. I és precisament en aquest moment que ens hauríem d’ajudar més que mai, perquè Andorra és fràgil i sense el Coprincipat no seria el que és.

Visca Andorra!

tracking