La tribuna

Quina diferència hi ha entre les emocions i els sentiments?

Creat:

Actualitzat:

No us ha passat mai trobar-vos entre dues aigües i no saber què fer? Personalment crec que a tothom ens ha arribat aquesta situació. I el gran què és saber com cadascun de nosaltres ho hem sabut gestionar, ja fos d’una manera o d’una altra, perquè som diferents i no podem dir quina és la millor o la pitjor manera. No només parlo d’amor sinó també de qualsevol altra situació o esdeveniment. Sempre que rebem una notícia, la nostra primera reacció és emocional i inconscient. Per tant, primer tenim una emoció agradable o desagradable i després un sentiment relacionat amb l’emoció prèvia. És aleshores quan comencem a ser conscients de la situació i del que ens està passant.

Podem controlar les nostres emocions? I els nostres sentiments?

No sé si en un principi som capaços de controlar el que sentim. El que sí que trobo molt encertat és saber diferenciar la resposta emocional inconscient que tenim davant de qualsevol situació o circumstància, de la resposta conscient que ve després; independentment de les paraules que fem servir per parlar-ne. Perquè, des d’un punt de vista pràctic, la reacció inconscient és molt difícil de controlar, però la conscient, no.

Davant de qualsevol situació és molt difícil controlar la nostra primera reacció emocional, sigui quina sigui. Bàsicament perquè és una resposta inconscient, i tot el que és inconscient s’escapa una mica del nostre control. I també perquè és molt ràpida, no ens n’adonem i la reacció ja s’ha produït. Però un cop la primera reacció ja s’ha produït, i comencem ser conscients del que està passant, sí que podem agafar el control. Podem influir conscientment en el que pensem, i controlar així com ens sentim. Per tant, podem decidir pensar coses negatives o positives per influir en els nostres sentiments.

Com controlar les nostres emocions? I els nostres sentiments?

Mentre tinguem una part de la ment amagada en el subconscient, hem d’acceptar que tindrem reaccions emocionals inconscients. Així que, a curt termini, sempre hi haurà una part de la nostra vida emocional que estarà fora del nostre control. Però aquests moments de descontrol són molt curts, són només els primers instants després de cada situació. Un cop passat aquest moment, la ment conscient entra en acció, i aquí sí que podem agafar les regnes i dirigir els nostres pensaments cap allà on vulguem.

Podem escollir conscientment si volem pensar de forma positiva o negativa.

És una decisió que és a les nostres mans, i depenent del que triem, ens sentirem d’una manera o una altra. No dic pas que sigui fàcil, però, si es vol, es pot aconseguir de diferents maneres, com per exemple, amb força, amb voluntat i/o amb ajuda, si és necessària. És a dir, dir-ho o escriure-ho és molt fàcil, posar-ho en pràctica és més difícil i és de valents demanar ajuda, si tots sols no podem per la raó que sigui.

tracking