La tribuna

Oli d'oliva

Va haver-hi una època en què era considerat perjudicial per a la salut

Creat:

Actualitzat:

Veig un anunci a la televisió en què es promociona l’oli d’oliva produït a Espanya. Hi participa l’actor José Coronado. Parla del país que no sap el que té, de valorar el propi estil de vida, i de com seria convenient ajudar els productors i comprar i posar a la taula un producte genuí.

Sigui des d’Andorra, Espanya o qualsevol altre lloc estic absolutament d’acord amb els avantatges de l’oli d’oliva, però l’anunci m’obre un ventall de pensaments, records i reflexions.

Se’n recorden de com de dolent era consumir-lo? Va haver-hi una època en què l’oli d’oliva era considerat perjudicial per a la salut, dolent, dolent, gens saludable i et bombardejaven i recomanaven olis alternatius, de gira-sol, de soja o de coco sols per posar uns quants exemples.

Afortunadament, al cap d’un temps va resultar i es va demostrar que la dieta mediterrània era d’allò més saludable i l’oli d’oliva va tornar al lloc que li correspon.

Què hi ha més bo que un llesca de pa torrat amb oli d’oliva? Un remei que des de l’any de la picor s’ha pres quan no estem bé de la panxa, però que també resulta una delicatessen per esmorzar o sopar.

L’oli em fa pensar i anar a buscar algunes dades. Espanya amb 2,5 milions d’hectàrees produeix 1,5 milions de tones cada any. És el principal productor mundial amb quasi el 50% del total; molt més lluny segueixen Itàlia (15%), Grècia, Tunísia, Turquia, el Mar­roc i Portugal.

Les oliveres creixen des del nivell del mar fins a uns 1.200 metres. De fet hi ha algunes zones de Sierra Nevada que continuen produint oli en altituds de van dels 950 als 1.200 metres.

I a Andorra? Jo no recordo haver-n’hi vist, però si tenim en compte que Sant Julià és a uns 900 metres i Juberri a 1.280, no seria estrany que n’hi hagi o que en un passat s’hagués produït oli a Andorra. Aquesta informació no he pogut trobar-la a la xarxa. M’agradaria saber si en un moment o altre se’n va fer a Andor­ra.

Parlant de l’oli també em ve a la ment l’expressió oli en un llum. Ens servei per parlar d’alguna cosa o remei ràpid i eficaç. Però d’on ve l’expressió? Encara que sembla bastant evident, me n’he volgut assegurar. Fa referència a l’oli que es cremava a les llànties o llums que funcionaven amb un dipòsit, d’oli o petroli, gràcies al ble, la metxa, que cremava gradualment.

S’està fent fosc i no tinc cap llum antic, però m’està entrant la gana. Tinc la impressió que avui soparé una bona llesca de pa tor­rat amb oli.

tracking