Creat:

Actualitzat:

El balanç d’aquest pont del Pilar ha deixat un gust agredolç, posant de manifest la dificultat per trobar l’equilibri entre l’economia i la salut, en ple rebrot de la pandèmia. Ens trobem en un moment d’alt risc de contagi, amb unes restriccions cada vegada més dures per evitar, com sigui, un nou i temut confinament. Les mesures no permeten frenar la propagació del virus i, per afegit, irriten una part de la població i els empresaris afectats, cada vegada més esgotats per la situació. La propera prova de foc serà la temporada d’hivern, que vindrà després d’una dura tardor en tots els àmbits. La incertesa d’una vacuna o d’un remei per combatre la Covid-19 difícilment es resoldrà en dos mesos. Però, en canvi, el que sí que està evolucionant positivament són els tests. Els científics confirmen que cada vegada són més fiables, més ràpids i més econòmics. Potser no podrem curar la malaltia a curt o mitjà termini, però sí que podem detectar-la amb més eficàcia, podent limitar-ne la transmissió.

La premsa ja fa dies que es fa ressò d’uns nous tests d’antígens. Es tracta d’unes proves ràpides que donen el resultat a partir d’un frotis nasal, en tan sols 15 minuts i sense necessitat d’anar als laboratoris. El cost d’un test és de prop de cinc euros i la fiabilitat sembla ser molt elevada. Tot apunta que ja tenim a prop uns tests fiables, ràpids i econòmics, amb els quals podríem fer el cribratge de les escoles, les empreses, la població sencera i fins i tot els turistes. Podríem discutir sobre qui hauria de sufragar els costos d’aquestes proves, però m’atreviria a dir que les despeses estarien ben per sota de les conseqüències econòmiques directes i indirectes de les restriccions actuals.

Ski Andorra ja ha anunciat que està treballant amb Govern la possibilitat de fer tests als turistes. Desitjo que aquest hivern siguin una realitat i puguem evitar situacions incòmodes com les viscudes el darrer cap de setmana.

tracking