La tribuna

Cotxes autònoms

Hem de cuidar l’entorn per a la llarga poder gaudir de tota aquesta tecnologia

Creat:

Actualitzat:

A Phoenix, des de la setmana passada ja funciona una flota de taxis autònoms. La companyia Waymo ha estat autoritzada a posar en marxa un servei que ja estava des de fa un parell d’anys en període de proves al qual es podia accedir després de firmar un contracte de confidencialitat. Ara el servei és públic i està disponible a tothom; per accedir sols t’has de registrar i descarregar-te l’aplicació Waymo One, i a partir d’aquí demanar el taxi.

El futur dels cotxes autònoms és una realitat i no passaran gaires anys fins que comencem a veure cotxes sense conductor.

L’evolució no té marxa enrere, i, en l’aspecte negatiu, la tecnologia deixarà sense feina un col·lectiu immens. L’aparició del cotxe autònom (i, més endavant, de vehicles de transport de tot tipus) obligarà a replantejar-se moltes coses, òbviament lligades a una renda mínima universal que no ho dubto, a la llarga, també serà una realitat.

Però el que sembla clar és que amb els cotxes autònoms guanyarem en seguretat viària. Ara no en recordo les xifres amb exactitud, i també és veritat que hi ha certa controvèrsia, però, en qualsevol cas, tinguin quasi per segur que els accidents, primer es reduiran considerablement, i més endavant, quan el sistema s’estengui per tot arreu, el risc serà mínim.

Esperem que l’adaptació sigui progressiva. Per a moltes generacions, des que totes les famílies van tenir accés a poder comprar un utilitari, el cotxe ha estat un referent del modus de vida.

Afortunadament, això ja ha començat a canviar. Abans per realitzar-te quasi necessitaves un cotxe; ara hi ha molta gent que no en té, ni en vol tenir. Hem passat del concepte de la propietat al de la utilitat. Total, per què vols cotxe i tota la despesa que suposa si pots accedir a la conducció de maneres molt diferents?

En qualsevol cas, una cosa és segura. Per a la gent gran, per a les generacions que han viscut els cotxes com a part inseparable de la seva vida, l’aparició dels cotxe intel·ligent serà de molta ajuda. A quasi ningú li agrada deixar de conduir. Tot sovint es veu gent molt gran al volant. Desprendre’s del cotxe, del fet de conduir, és un pas que costa molt de fer. Quin és el moment ideal?

El cotxe autònom solucionarà aquest problema al cent per cent; la gent es podrà desplaçar amb independència de l’edat que tingui.

Tot això si ens portem bé, fem bondat i hi arribem. Soc optimista per naturalesa, però sembla clar que hem de cuidar l’entorn per a la llarga poder gaudir de tota aquesta tecnologia. No sigui que el planeta un dia d’aquests estossegui i ens expulsi a tots.

tracking