Creat:

Actualitzat:

Les respostes a una enquesta política estan influïdes pels mitjans de comunicació com també ho estan les decisions electorals dels votants. La mostra de 1.200 participants en la darrera enquesta política del CRES és interpretada per cadascú a la seva manera. És normal que els afectats posin l’accent en aquells aspectes que més els afavoreixen i n’obviïn d’altres. El treball de camp es va realitzar entre els dies 15 i 29 de juny i en els resultats ha influït clarament la presència d’alguns polítics en els mitjans de comunicació.

Algunes preguntes són de difícil resposta, com el nivell de confiança d’algunes “organitzacions i institucions”. Els ítems van referits a sistema polític (coprínceps, parlament, govern, polítics i partits), sistema jurídic (justícia), sistema econòmic i laboral (sindicats) i seguretat pública (policia). Destaca l’empatia entre la ciutadania i el cos de policia, com correspon en democràcia a un servei que protegeix l’interès públic, però es troben a faltar ítems relatius a la confiança que mereixen el SAAS i el sistema educatiu, estructures que tenen també vocació de servei públic. Amb un aprovat es mouen els coprínceps, els sindicats i els partits polítics que gairebé freguen el sis. El crèdit envers el Consell General i el Govern és elevat, malgrat es troba a faltar l’apreciació que mereixen els comuns. El grau de satisfacció de la gestió del Govern en relació amb el coronavirus és bona, en sintonia amb la resta de països europeus. No obstant, s’ha de tenir present que els mitjans incideixen més en les actuacions del Parlament i del Govern, i fins i tot en el paper dels comuns, que en les del cap d’Estat; les notícies relacionades amb els coprínceps són més infreqüents i la figura del bisbe apareix més vinculada a la missió pastoral que a la política. Per acabar, respecte a quin polític/a mereix més confiança, s’ofereix una exhaustiva llista, amb 48 possibilitats, que inclouen polítics, persones rellevants i partits. Les opcions s’haurien de reduir i limitar a polítics en actiu.

La confiança mostrada en l’enquesta és circumstancial i està determinada per les condicions creades per la Covid-19. A més, alguna cosa falla quan les dones que es dediquen a la política, totes elles bones professionals, surten mal puntuades.

tracking