La tribuna

Una banca solvent al costat de la societat

El procés de digitalització viscut per les empreses els darrers anys ha garantit que l’operativa a distància funcionés sense problemes

Creat:

Actualitzat:

Les bones perspectives que s’havien augurat per al 2020 s’han vist completament capgirades per la inesperada aparició de l’epidèmia sanitària SARS-CoV-2 (Covid-19), que està fent trontollar l’economia mundial i que tindrà un impacte rellevant en l’economia nacional.

El Govern d’Andorra ha actuat de manera contundent per prevenir l’expansió de la cadena de transmissió de la Covid-19 i, per tant, protegir la salut de la població, a la vegada que ha adoptat mesures econòmiques excepcionals per sostenir el teixit productiu, ajudant empreses i famílies, per impulsar una ràpida recuperació econòmica. S’ha posat de manifest que la salut i l’economia estan connectades i la banca hi juga un paper clau oferint liquiditat i finançament al sistema.

Els bancs han mostrat una total disposició i un compromís ferm per aconseguir una ràpida execució i suport de les mesures econòmiques aprovades pel Govern d’Andorra per mitigar els efectes econòmics de la Covid-19 i mantenir al màxim el teixit productiu, els llocs de treball i el suport a les famílies. Els bancs estan en disposició de donar finançament al sistema econòmic andorrà.

En el tancament de l’exercici 2019, les entitats andorranes van mostrar unes bones dades, en creixement i consolidació del nou model. A aquestes dades s’hi ha afegit la valoració de Fitch Ratings, que en la seva darrera publicació del 20 d’abril ha posat de manifest que les entitats bancàries andorranes estan més ben capitalitzades que a la crisi del 2011 i disposen d’una gestió més professionalitzada i amb unes polítiques de govern corporatiu alineades amb la normativa internacional.

La solvència dels nostres bancs (la ràtio de solvència CET1 phase-in és del 16,98% a 31 de desembre del 2019 i és superior a la mitjana de bancs europeus) és la que ens permetrà sortir amb garanties d’aquesta crisi, per als bancs i per a l’economia en general. Les entitats bancàries andorranes garanteixen liquiditat i finançament al Govern i a la societat per superar aquests moments difícils, i han de ser part de la solució per reprendre l’activitat. Des dels bancs estarem al costat de les empreses, dels autònoms i de les famílies, perquè els problemes de liquiditat causats per l’emergència de la Covid-19 no els deixin enrere.

La banca és un dels pocs sectors que no han aturat la seva activitat i ha continuat prestant els seus serveis amb la màxima professionalitat i responsabilitat, adaptant les seves logístiques i productes i serveis per garantir la seguretat de tots els seus treballadors i clients, i cobrir les noves necessitats dels clients. Els canals a distància permeten fer la majoria de gestions per mitjà de la banca on-line, el servei de banca telefònica i els caixers automàtics. Segurament, després d’aquesta crisi, els nous hàbits dels clients donaran lloc a una altra manera de treballar, més eficient i més adaptada als clients.

Els pròxims mesos seran complexos i el món empresarial necessitarà el seu temps per recuperar-se de l’impacte d’aquesta crisi. El sector bancari continuarà prop del Govern, de les empreses i donarà suport a les famílies per ajudar a recuperar l’equilibri econòmic nacional.

Els bancs continuaran realitzant el seu paper, que és preservar l’estabilitat financera en aquesta situació de crisi, gràcies a la seva solvència i fortalesa. Continuaran a prop dels clients, facilitant la liquiditat a aquelles empreses o famílies que tenen problemes temporals de liquiditat perquè puguin accedir al finançament o ajornament de les seves obligacions financeres i que els permeti superar les dificultats a què els enfronta aquesta crisi. També proposaran solucions per retornar a la normalitat al més aviat possible.

Ens en sortirem!

tracking