paraula i vida

No tingueu por... us dono la pau

Els apòstols i nosaltres tancats a casa per por, aquest sentiment que es desvetlla en nosaltres quan temem un perill

Creat:

Actualitzat:

A l’evangeli avui llegim que «els apòstols eren a casa amb les portes tancades per por del jueus». Estar a casa amb les portes tancades és una situació que darrerament tots hem experimentat amb el confinament a causa de la Covid-19. Els apòstols i nosaltres tancats a casa per por, aquest sentiment que es desvetlla en nosaltres quan temem un perill. Una por, justificada en els apòstols pel fantasma de la mort soferta per Jesús i que ells temen que també els pot arribar a ells. En nosaltres, la por és a l’acció de la naturalesa que hem maltractat i ara irromp en les nostres vides amb un virus que porta la malaltia i fins la mort.

Els apòstols són un grup d’amics tancats per defensar-se. Recorden el passat consolant-se d’il·lusions i esperances fracassades. Els uneix en el present la por a ser descoberts, a la possible mort. Miren el futur amb pessimisme, temen cridar l’atenció o ser descoberts. Les quatre parets de casa els són una tomba.

Diu l’evangeli que, de sobte, entra Jesús. No l’han cridat, no l’esperaven no li han obert la porta. El tenien per mort. És Ell qui els ve a obrir la porta i les finestres de casa. Els ensenya les mans i el costat, marcats amb les ferides de la mort. Els saluda amb el conegut: «Pau a vosaltres.» El shalom hebreu que traduïm per pau, però vol dir també benestar, felicitat, alegria, il·lusió...

El shalom de la felicitat que ve a trencar el silenci de la mort. Diu l’evangeli que els deixebles s’alegraren de veure el Senyor. Tornà a haver-hi rialles de festa..

El shalom de la il·lusió que és un projecte de vida per recuperar la missió i l’encàrrec que Jesús els havia fet. Per això segueix l’evangeli: «Com el Pare m’ha enviat a mi també jo us envio a vosaltres.» Jesús ha rebut una missió de Déu i l’ha complert fins a la mort. Ara confia als apòstols continuar la mateixa missió.

I, abans d’acabar, llegim encara a l’evangeli: «Alenà damunt d’ells i els digué: Rebeu l’Esperit Sant.» Perquè no oblidin que desprès de la mort Ell els espera en la vida per sempre.

La reclusió dels apòstols va acabar amb l’experiència de vida nova. El nostre tancament com acabarà? Recordo una recomanació del Dr. Mallarach en la seva Conferència Quaresmal sobre la conversió ecològica, el passat dia 12 de març, darrer acte públic de l’Església de les Valls, quan el coronavirus ja apuntava. Digué: «El món ens està enviant un missatge: No sou necessaris. L’aire, la terra, l’aigua i el cel sense vosaltres estan be. Desprès de la pandèmia, recordeu-vos que sou els seus convidats. No els seus amos.»

tracking