La tribuna

Aprofitar les oportunitats

L’entrada d’Andorra a l’FMI significarà una inversió de país amb efectes positius

Creat:

Actualitzat:

Creat l’any 1944 en ocasió de la coneguda conferència de Bretton Woods, el Fons Monetari Internacional segurament sigui la institució econòmica de més prestigi i influència internacional pel que respecta als assumptes econòmics mundials. Actualment el componen 189 països dels 193 reconeguts per les Nacions Unides, i té com a missió promoure l’estabilitat financera i la cooperació monetària internacional així com facilitar el comerç internacional, promoure l’ocupació i un creixement econòmic sostenible a més de contribuir a reduir la pobresa al món.

El Fons Monetari juga un rol d’anàlisi amb l’objectiu de mantenir l’estabilitat i prevenir crisis en el sistema monetari internacional així com d’avaluar els progressos en el panorama econòmic internacional gràcies a les seves publicacions. Aquestes publicacions són les que ajudaran a situar Andorra a l’esfera internacional, a la comparabilitat dels nostres indicadors econòmics amb els de la resta de països del món, i les que ens atorgaran la transparència i l’homologació estadística.

De la mateixa manera, l’FMI proporciona assistència financera als països membres que tenen problemes a la seva balança de pagaments mitjançant préstecs que s’atorguen directament als països que ho requereixen per tal de donar-los l’oportunitat de reorientar les seves polítiques econòmiques i restablir el creixement sense haver de recórrer a mesures perjudicials per a la seva economia. Aquest suport es complementa amb l’assistència tècnica i la capacitació als països que ho sol·licitin per ajudar-los a desenvolupar i enfortir les institucions i els coneixements tècnics necessaris per implementar polítiques econòmiques sòlides, com també per assessorar-los sobre l’adopció de polítiques que els ajudin a aconseguir l’estabilitat macroeconòmica.

Totes aquestes accions i assistència econòmica es financen en gran part gràcies al pagament de les quotes assignades a cada país membre les quals, el 30 d’abril de 2019, se situaven en 661.000 milions de dòlars aproximadament. En termes generals, la quota de cada país es calcula en funció de la seva posició econòmica relativa a l’economia mundial.

Els darrers anys, Andorra ha recorregut un llarg camí de transformacions i evolució cap a la transparència i homologació internacional. La determinació i actuació d’aquests darrers anys ens marca el camí a seguir, que és el d’una més gran integració en l’àmbit internacional. És en aquest escenari de creixent interdependència i cooperació internacional que Andorran Banking valora positivament que Andorra pugui esdevenir membre de l’FMI, entenent que el fet de formar-ne part resultarà indubtablement positiu per a la credibilitat i confiança del país, per a l’economia andorrana i per a la plaça financera.

Un fet que tampoc es pot obviar és que en aquests moments Andorra forma part del grup dels quatre països que no són integrants de l’FMI, del total dels 193 reconeguts per les Nacions Unides. Sens dubte, l’entrada d’Andorra a l’FMI significarà una inversió de país amb efectes positius per a l’economia d’Andorra.

Des d’Andorran Banking valorem positivament la integració d’Andorra en tots aquells organismes que afavoreixin la seva presència internacional, el seu desenvolupament i creixement econòmic com a País i, per tant, la seva estabilitat financera.

tracking