Foc i lloc

Més val prevenir...

La seguretat ciutadana: una obligació ineludible per a les autoritats

Creat:

Actualitzat:

El comú d’Escaldes-Engordany acaba d’anunciar que projecta una inversió superior a 500.000 euros per proveir Vivand, el seu principal eix comercial, d’unes instal·lacions destinades a protegir els vianants d’un atemptat similar als ocor­reguts a les Rambles de Barcelona o a Niça, durant la festivitat del 14 de juliol. Certament, es tracta d’una despesa important, però absolutament imprescindible, encara que el nostre país no sigui, almenys en una primera anàlisi, un dels objectius principals dels atacs terroristes que han conegut els estats veïns.

Ho sabem, la seguretat té un preu. I aquest preu l’hem de costejar tots plegats, tant en benefici propi com dels turistes que ens visiten. Ara bé, més enllà d’aquesta primera mesura, la tranquil·litat que coneixem i gaudim no pot i no ha d’implicar que les autoritats abaixin la guàrdia davant d’uns esdeveniments poc probables però no impossibles del tot.

En efecte, a diferència d’altres, no disposem d’un servei d’intel·ligència que ens permeti anticipar un atac d’aquest tipus. En aquest àmbit, quedem sotmesos a l’ajuda i a la cooperació internacional, per aconseguir les informacions escaients. Aquestes circumstàncies ens obliguen, doncs, a implantar, a casa nostra, tots i cadascun dels dispositius físics que siguin necessaris, en particular en els llocs on s’aglutinen els visitants. No podem obviar que les organitzacions terroristes tenen com a objectiu principal, tal com revela la seva denominació, terroritzar la població. I això els porta a cometre atemptats de masses, amb una gran repercussió mediàtica i que, a més a més, vinguin a intentar destruir el que és l’essència de la nostra filosofia de vida. En aquesta matèria, la prevenció és la primera de les obligacions que incumbeixen a les autoritats, estatals i comunals, i així hem de saludar aquesta iniciativa de la parròquia d’Escaldes-Engordany. Però, més enllà d’unes proteccions estàtiques, sembla ineludible, avui dia, analitzar les necessitats de les forces de l’ordre i de l’administració de justícia en aquesta matèria, i donar-los les eines adequades per fer front a aquest tipus d’eventualitat. Preservarem així aquesta seguretat que molts ens envegen.

tracking