Foc i lloc

Camí a l'envelliment

Els experts coincideixen que segurament el 2030 més del 30% de la població seran persones de més de 60 anys.

Creat:

Actualitzat:

I quan parlem d’envelliment hem de parlar de cronicitat però també de discapacitat.

Considero molt destacable l’enfocament i la importància que se li dona a la fragilitat com la fase prèvia a la discapacitat, i sobre la qual cal posar en marxa els diferents serveis sanitaris i sociosanitaris existents.

L’esperança de vida lliure de discapacitat està creixent més lentament que l’esperança de vida. Però la discapacitat és el principal factor que afecta la qualitat de vida dels adults.

L’envelliment l’hem de considerar un triomf però també un desafiament. Provoca importants canvis socials, sanitaris i econòmics i ens imposa majors exigències econòmiques i socials a tots els nivells i, en concret, en els sistemes sanitaris.

Aquest fet ens obliga a actuar per poder detectar la condició de fragilitat abans de la incapacitat i intervenir a temps amb l’objectiu veritable de mantenir l’autonomia i la independència a mesura que s’envelleix.

Disposar d’un enfocament dirigit cap a la promoció i la prevenció proporcionarà un doble benefici, augmentar el benestar i la cohesió social i permetre treballar en la sostenibilitat del sistema millorant la qualitat.

En aquest context agafa extrema importància l’organització dels serveis sanitaris al voltant de la persona, la coordinació entre els diferents nivells assistencials és fonamental per actuar sobre la fragilitat, element essencial de qualsevol sistema sanitari sostenible.

Cal una transformació i resiliència per adaptar-se a un entorn que cada cop és més exigent, oferint-li a les persones grans una resposta conjunta, integral i coordinada a les seves necessitats sanitàries i socials.

Afortunadament moltes persones grans desenvolupen la fragilitat prèvia a la discapacitat. Aquest canvi d’actuació ens permet avaluar la fragilitat amb la finalitat de detectar les persones en situació de risc i poder intervenir per prevenir la discapacitat.

En aquest esforç, la gestió de la fragilitat juga un paper fonamental. S’estan desenvolupant en l’actualitat diverses iniciatives efectives i eficients enfocades en la prevenció del risc i l’actuació precoç per millorar l’atenció que donem a les persones grans abans de tenir que recorre a la institucionalització.

tracking