Foc i lloc

La dura realitat del Brexit

Volien sortir però ara molts se’n penedeixen

Creat:

Actualitzat:

D’aquí a uns 50 dies, si res no canvia, el Regne Unit abandonarà la Unió Europea, sense que s’hagi aconseguit un acord acceptable, que preservi, tant com es pugui, els interessos essencials d’ambdues parts.

Seria agosarat, avui dia, voler predir les conseqüències polítiques, econòmiques i socials d’aquesta ruptura, decidida democràticament pel poble anglès. Entre altres, la futura relació amb Irlanda, tant per a Anglaterra com per a la Unió, constituirà una dificultat major, que costarà resoldre. La instauració d’una frontera física, única manera de protegir els interessos, sanitaris i altres, dels consumidors europeus, sembla il·lusòria i simbolitzaria un retorn cap a un passat traumàtic, del qual s’ha pogut defugir després d’intensos esforços. Moltes altres casuístiques apareixeran i posaran en relleu la interpenetració de les economies dels diferents estats de l’encara avui Unió. Aquestes problemàtiques s’hauran de solucionar sobre la marxa, tot i la llarga preparació a la qual s’han lliurat els països concernits. I, sense cap mena de dubte, afectaran, en menor o major grau, el poder adquisitiu de les famílies residint en aquests territoris.

A casa nostra, encara fa poc, els més reticents a un acord d’associació treien argument de la voluntat anglesa d’abandonar el vaixell. Ara bé, a la vista de les conseqüències previsibles d’un Brexit dur, aquestes veus s’han fet discretes i semblaria que, ara, molt pocs discuteixen la necessitat d’aquest acord, tot avisant, i això s’entén i es pot compartir, que és imprescindible negociar amb cura i precaució les seves modalitats. En efecte, si bé és cert que qualsevol negociació implica una renúncia d’alguna cosa, aquesta ha d’anar aparellada amb l’obtenció de contrapartides almenys equivalents. I, en vista d’aquest objectiu, no estaria de més poder comptar amb l’habilitat negociadora del Copríncep francès, que ens visitarà aviat, i que li ha permès obtenir dels seus col·legues del G-7 uns avanços inesperats en els temes internacionals. No oblidem que, a diferència de Boris Johnson, no rebrem cap ajuda de Trump, si mai la nostra negociació fracassa: segur que ni sap de l’existència d’Andorra ni de la seva localització geogràfica.

tracking