Paraula i vida

Preguntant al Mestre

Jesús ha contestat la pregunta i espera una resposta

Creat:

Actualitzat:

Seria interessant saber el nombre de preguntes que hem acabat realitzant durant un dia. No ens costaria gaire saber-ho. Tan sols caldria gravar la nostra veu amb un dispositiu mòbil i després comptar el número de preguntes que hem fet. Si ens entretenim a classificar-les podríem fer-ho per temàtica, pel nivell de rellevància, etc. Però el denominador comú de totes és obtenir una informació més o menys important.

Fent aquest exercici ens adonarem que hi ha unes altres preguntes que no hem pogut quantificar encara que veritablement ens les hem plantejades. Són les qüestions que ens fem a nosaltres mateixos, amb un caire més reservat, més personal, però que de manera semblant a les que hem adreçat als altres voldrien obtenir una resposta. Són les preguntes referents a la nostra vida, a la relació amb Déu, amb els altres, amb la creació, etc. I d’aquestes qüestions el que més valorem és la seva qualitat i profunditat més que la quantitat.

En el fragment de l’evangeli d’avui trobem aquesta pregunta: “Senyor, són pocs els qui se salven?” (Lc 13, 23). De fet, encara que és una pregunta intencionada, apunta cap al gran tema de la salvació. Però sembla que aquest interlocutor s’interessa més per saber la opinió de Jesús sobre si la salvació està reservada únicament al poble d’Israel. Quan Jesús li respon: “vindrà gent d’orient i d’occident, del nord i del sud i s’asseuran a taula en el regne de Déu” (Lc 13,29) ja li està responent que la salvació és universal, adreçada a tots els pobles.

Però Jesús vol fer-li descobrir que no es tracta d’una pregunta més. Per això, li respon de manera que no es quedi satisfet per la informació rebuda sinó que el porti a actuar d’una forma concreta perquè la salvació de Déu, com a do adreçat a tots els homes i dones de la terra, cal acollir-la i acceptar-la en la pròpia vida. Per això Jesús utilitza la imatge de la porta estreta per a expressar que la participació en aquest banquet celestial exigeix també una resposta personal autèntica i coherent amb l’Evangeli del Senyor. Jesús ha contestat la pregunta i espera una resposta.

tracking