La tribuna

La xarxa t'escolta

La cosa comença a ser preocupant i la intimitat, tal com la coneixíem, sembla que definitivament ha desaparegut de les nostres vides

Creat:

Actualitzat:

La cosa comença a ser preocupant, i la intimitat, tal com la coneixíem, sembla que definitivament ha desaparegut de les nostres vides, a menys que ens escapem sense mòbil, ordinador o cap estri d’aquest tipus que ens pugui connectar a Internet.

Fa poc parlava del fet que ens envien anuncis a partir de les localitzacions del mòbil. Saben exactament on hem estat i ens envien anuncis que coincideixen amb els nostres gustos. També es diu que et poden veure i per això molta gent tapa, si no la fa servir, la càmera de l’ordinador (i del mòbil) amb un tros de cinta adhesiva.

La cosa no acaba aquí, i els puc posar un exemple viscut fa pocs dies. Un cas que surt fora del que és normal. Potser pensaran que exagero, però els puc assegurar que és ben cert.

Fa cosa d’uns deu dies, estava fent la migdiada a Ordino, i com que feia calor em vaig estirar al terra del menjador amb un coixí al cap. Vaig deixar el mòbil al costat, per tot seguit agafar la novel·la que estic llegint, i al cap d’una estona em vaig quedar grogui

Acostumo a dormir de costat, per sobre el parquet del menjador, amb el coixí al cap estava més còmode de panxa enlaire, de manera que al cap d’una estona vaig començar a roncar, sembla, pel que diuen, que bastant fort, fins que al final un d’aquests roncs em va despertar. Fins aquí tot normal; la família es reia dels meus roncs i tots contents.

Però un parell d’hores després, al posar-me a l’ordinador per escriure alguna cosa, el primer que em va sortir al cercador van ser un parell d’anuncis sobre com deixar de roncar. Ostres! Aquesta és molt bèstia!

Jo no he fet cap consulta al respecte; tampoc la meva dona i la meva filla, que eren a casa. Llavors, què passa? Entenc que ens puguin localitzar pel GPS i saber que estem en un lloc determinat... però l’única explicació a l’anunci dels roncs és que també ens escolten. Com ? Qui? Ho ignoro. Però no tenen altra forma de saber que roncava, i és molt curiós que el mateix anunci l’hagi vist a Google i Facebook sols un parell d’hores després d’haver roncat.

Així que retornant a l’inici de la tribuna: no tenim intimitat. Si saben que ronco, poden escoltar qualsevol conversa en qualsevol moment del dia i de la nit. Facis el que facis, estàs controlat. Encara que per qui manega els fils segurament no és gaire important el que fas sinó el que et poden vendre. O potser no; potser exagera-ho, i l’anècdota que explico sols va ser una petita, simple i insignificant casualitat.

tracking